KAKO POLITIČARI SLAVE: Najlepše je uz badnjak, česnicu i porodicu
Foto: Nezavisne Novine Aleksandar Čavić

Veliki hrišćanski praznik

KAKO POLITIČARI SLAVE: Najlepše je uz badnjak, česnicu i porodicu

Politika -
Većina funkcionera priznaje da im obeležavanje Božića budi posebne emocije jer su to trenuci kad su okruženi najmilijima

BEOGRAD - Političari u Srbiji provešće najradosniji hrišćanski praznik Božić uz porodicu, paljenje badnjaka, lomljenje česnice i tradicionalnu trpezu. Najviše njih se raduje što će više vremena posvetiti najbližim i najmilijim, jer im je posao takav da često borave van kuće.Posebno zadovoljstvo tokom proslave Božića im je, kako kažu, lomljenje pogače. Pojedini, kao predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, priznaju da su se ranijih godina služili lukavstvom i nameštali da dukat dobije najmlađi sin. Retki, poput poslanice DS Aleksandre Jerkov, imaju privilegiju da slave i katolički i pravoslavni Božić. Ipak, šef srpske diplomatije Ivica Dačić Božić će provesti sam jer će mu sin Luka i ćerkica Andrea u to vreme biti van Beograda.Evo kako srpski političari proslavljaju Božić.

Zorana Mihajlović

PRVO ČESNICA- Za Božić vrlo rado ispoštujem sve običaje. Ujutru pravim česnicu, u kojoj su i novčić, i kukuruz, i pšenica i parče badnjaka. Cela porodica je na okupu - majka, sin Dragan i suprug Vlada, i baš uživamo u prazniku.

Branko Ružić

DUKAT UVEK KOD ĆERKE ELENE- Badnje veče supruga i ja provodimo kod kuće sa decom i uz posnu trpezu. Božić tradicionalno obeležavamo kod roditelja uz paljenje minijaturnog badnjaka i lomljenje česnice. Dukat obično pronađe moja ćerka Elena, a ulogu položajnika ima sin Milutin. Inače, od malih nogu sam voleo najradosniji hrišćanski praznik jer sam uvek dobijao neki sitni poklon. Ta pažnja mi je značila, a voleo sam i razne đakonije na trpezi prijatelja kod kojih sam tada odlazio.

Sanda Rašković Ivić

PARA IZ POGAČE- Božić proslavljamo tradicionalno. Na Badnje veče pijučemo, bacamo orahe... Pošto stanujemo u soliteru, ne mogu da unosim badnjak kao što bih to činila da smo na selu ili u kući, ali uredim trpezu po običajima, sa mnogo slame. Za Božić obavezno pravim česnicu onako kako su me naučili u Dalmaciji. Moram priznati da sam uvek najmlađem sinu nameštala novčić iz pogače, ali ove godine će biti drugačije, pa će ga dobiti moj unuk od trinaest i po meseci.

Dragan Marković Palma

PRIŽELJKUJEM ŠESTO UNUČE- U mojoj porodici ima 12 članova - petoro unučadi, dva sina, dve snaje, supruga, majka i ja. Svi živimo u istoj kući, u istom dvorištu i svi jedemo za istim stolom. Unosimo slamu i badnjak na Badnje veče, a unuci, kako mi Pomoravci kažemo, čaraju vatru. Oni su položajnici i za to dobiju po neku čokoladu, i to je to. Ne traže mnogo, skromni su. Svake godine najavljujem da ćemo imati 13 članova, ali slabo me nešto slušaju. Mislim da će prijatno da me iznenade.

Oliver Ivanović

BOŽIĆ BATA ZA SINA- Moji planovi su prilično limitirani, ali proslavićemo Božić kod kuće, ako mi ne dozvole da idem do crkve na paljenje badnjaka. Moji advokati su uputili zahtev, ali sve je do sudije. Prosto imam potrebu da se vidim s ljudima. U suprotnom, ostaću kod kuće s porodicom i prijateljima. Sinu smo pripremili iznenađenje, imaće i božićno drvo i biće prilike da ga Božić Bata nagradi za dobro ponašanje.

Ivica Dačić

BIĆU SAM JER SU DECA VAN GRADA- Odavno tvrdim da obrazovni sistem rasporedom raspusta obesmišljava Božić i porodično slavlje zato što je veliki broj dece na raspustu van mesta boravka. Raspust treba da počne od Božića, a ne da Božić bude usred raspusta.

Milorad Dodik

BOŽIĆ SA UNUCIMA- Badnji dan i Božić svake godine provodim sa svojim najbližima. Ove godine jedan od najvećih hrišćanskih praznika takođe ću obeležiti sa svojom porodicom, suprugom Snežanom, sinom Igorom, ćerkom Goricom i troje unučadi. Svi smo na okupu.

Aleksandar Antić

BEZ BRIGE, ZA BOŽIĆ ĆE BITI STRUJE- Na Božić ću ujutru obići gasno skladište Banatski Dvor, a onda ručati sa majkom, sinom, sestrom i sestrićem (na slici). To nam je tradicija. Inače, pošto građane Srbije najviše zanima da li će biti struje, poručujem im da mogu da se opuste i u miru proslave Badnje veče i Božić.

Vojislav Šešelj

VRAĆAJU MI SE SLIKE IZ DETINJSTVA- Biću sa suprugom, decom i unucima. Ići ću po badnjak, ali danas su najveći hrišćanski praznici zapostavljeni. Pamtim iz detinjstva, išao sam s majkom u crkvu rano ujutru, baš sam jedva čekao. Sećam se, noge mi promrznu, u crkvi nema grejanja pa skakućem po slami, ali sam se uvek radovao Božiću. Hrani najviše, priznajem! Idilična slika iz detinjstva, čini mi se, kako starim, vraća se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track