OTKRIVAMO ŠTA DONOSI ROGOZIN: Rusija nam daje oružje vredno oko četiri milijarde dolara
Foto: Tviter

Ponuda koja se ne odbija

OTKRIVAMO ŠTA DONOSI ROGOZIN: Rusija nam daje oružje vredno oko četiri milijarde dolara

Politika -
Na zasedanju Međuvladinog komiteta razgovaraće se i o jeftinijem gasu, a plan je da tačka isporuke ovog energenta bude na našoj granici umesto na ukrajinsko-mađarskoj

BEOGRAD - Novo naoružanje u vrednosti od skoro četiri milijarde dolara, povećan izvoz srpskih proizvoda u Rusiju i jeftinija cena gasa mogući su epilog posete potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Beogradu i zasedanja srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, saznaje Kurir.Rogozin je u Beograd stigao u subotu uveče, a na aerodromu ga je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Dvojica kopredsednika ovog komiteta, čije je zasedanje najavljeno za 11. i 12. januar, prvi razgovor imali su u salonu beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“. On će se u naredna dva dana sastati i sa premijerom i predsednikom Srbije - Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.- Učinio sam mu čast kao dragom gostu i prijatelju i dočekao sam ga na aerodromu. U ponedeljak i utorak je sednica Komiteta, a tema je naša sveukupna saradnja. Biće govora i o naoružanju, nema tu velikih tajni - naveo je Dačić.

I sam Rogozin veoma je zadovoljan dolaskom u Beograd, što je iskazao na društvenim mrežama, gde je uz fotografiju sa Dačićem napisao:- Ovde sam kao kod kuće.Kako Kurir saznaje, novac koji će Rusi dati kako bi pomogli Srbiji da modernizuje svoje naoružanje iznosiće preko tri milijarde dolara, međutim, prepreka je MMF, koji ne bi dozvolio kredit ove veličine, pa Srbija i Rusija pokušavaju da pronađu najbolje moguće rešenje.- Reč je o ozbiljnoj sumi - između tri i četiri milijarde, naravno, raspoređene na više godina, uz koju bismo u potpunosti modernizovali vojsku. Mi kredit da uzmemo ne možemo, pa se trenutno razmišlja o nekom drugom modelu, ali on još uvek nije preciziran - objašnjava izvor Kurira blizak Vladi Srbije.Naš sagovornik ističe da Srbija neće imati benefite samo kada je reč o vojsci već na gotovo svim poljima.- Očekujemo i povoljniju cenu gasa za „Azotaru“ i MSK, zatim da tačka isporuke gasa bude na našoj granici, umesto na ukrajinsko-mađarskoj, kako je sada, čime bismo izbegli troškove transporta - kaže izvor Kurira.Srbija će imati benefite i kada je reč o turizmu jer na Komitet stiže i tim, koji će se fokusirati upravo na ovu granu privrede.- Rusija će se potruditi da dovede što veći broj svojih turista u Srbiju, a početkom februara dolaze i predstavnici Kaluške oblasti, koji će obići srpske banje - ističe naš sagovornik.Rogozin se juče sreo sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, sa kojim je obišao Vojni muzej, a modernizaciju vojske najavio je i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, koji je naveo da će ona uključiti nabavku dva višenamenska helikoptera, haubica „nora“ i oklopnog vozila „lazar“.- Pravo je svake zemlje da se naoružava u skladu sa svojim procenama i ciljevima, pa, evo, i mi se naoružavamo - rekao je Diković.Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković sastaće se danas sa zamenikom ministra poljoprivrede Rusije Sergejom Levinom.

Dragomir AnđelkovićŠANSA ZA POLJOPRIVREDU I NAMENSKU INDUSTRIJUAnalitičar Dragomir Anđelković očekuje da će na Komitetu biti ugovoreno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, ali i angažovanje srpske namenske industrije.- Zahlađenje rusko-turskih odnosa za nas znači da možemo da iskoristimo „glad“ tržišta i počnemo više da izvozimo. Takođe, očekujem angažovanje vojne i namenske industrije - kaže Anđelković.

AnketaŠTA OČEKUJETE OD POSETE DMITRIJA ROGOZINA?ALEKSANDAR MIĆIĆ (21) KONOBARNisam ni znao da je došao. Ne očekujem ništa, građani neće videti ni dinara od novca koji oni daju.MILICA STIOVIĆ (29) NEZAPOSLENASvi koji žive u Srbiji očekuju nešto od Rusa. Ipak smo mi bratski narod!NIKOLA STANKOVIĆ (31) PRODAVACNišta nama ne znače te posete. Svi znamo kakva je pomoć i od Rogozina i od ostalih koji dolaze.VLADIMIR JOKSIMOVIĆ (28) BANKARDaće nam pare i pomoći će nam ako budemo igrali onako kako oni budu hteli.

HELIKOPTERE MI-24, Foto Shutterstock
HELIKOPTERE MI-24, Foto Shutterstock

Ovo bi od Rusa Srbija trebalo da nabaviRAKETNI SISTEM „BUK M1“- Maksimalna daljina otkrivanja cilja 35 -85 km- Maksimalna daljina dejstva 32 kmGRANATE „KRASNOPOLJ“- Ispaljuje se iz artiljerijskog oružja 155mm- Daljina dejstva do 20 km (uz usavršavanje do 50 km)AVIONE „MIG-29 M“- Unapređena verzija aviona koji je u sastavu Vojske Srbije „mig-29“- Maksimalna brzina 2.25 maha- Maksimalan dolet 3.000 km- Maksimalna visina 17.500 mHELIKOPTERE MI-24- Jurišni helikopter- Najveća brzina 335 km/h- Maksimalan dolet 450 km - Naoružanje: Topovi i rakete raznih vrsta i namena

RUSKI GRAĐANI O POSETIVeliki je broj građana Rusije ostavio poruke podrške Srbiji i Srbima na Tviter nalogu Rogozina.* Grigorij ZinčenkoSrpska poslovica - Bog na nebu, Rusija na zemlji* AntifašistU Srbiji smo svi kao kod kuće* Maksim BaranovStigao mi je drug iz Beograda, kaže da Ruse tamo obožavaju, nazivaju nas braćom. Zvaničnici, nemojte makar Srbe da izdate* TatijanaRusija mora da pomogne Srbiji da povrati svoj uticaj na Kosovu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track