VUČIĆ U PANICI: Hoće izbore što pre jer se plaši kraha 2018. godine!
Foto: Zorana Jevtić

Politički trik: Zašto premijer Srbije hoće ranije na birališta

VUČIĆ U PANICI: Hoće izbore što pre jer se plaši kraha 2018. godine!

Politika -
Predsednik Vlade procenio da će mu još dve godine vlasti doneti veliki pad popularnosti i loš rezultat na redovnom izjašnjavanju građana Srbije na biralištima, smatraju analitičari

BEOGRAD - Iza najave premijera Srbije i lidera naprednjak Aleksandra Vučića da će od Glavnog odbora SNS tražiti da mu daju pravo da odluči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora krije se strah od gubitka vlasti na redovnim izborima 2018, ocenjuju analitičari.

Naime, oni objašnjavaju da Vučiću preti opasnost da bi mu do tada ozbiljno opala popularnost, zbog najavljenjih otpuštanja u javnom sektoru i neispunjenih obećanja.

Na taj način, kako dodaju, Vučić bi obezbedio još najmanje četiri godine vladavine, umesto dve, koje su mu jedino izvesne do kraja redovnog mandata ove vlade. SNS je juče saopštio da će Vučić pravo da odlučuje o vanrednim izborima zatražiti na sednici Glavnog odbora te stranke u nedelju 17. januara.Slede razgovori- Odluku o izborima, međutim, ne mogu da donesem sam, razgovaraću o tome sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije - rekao je Vučić.Najveći zagovornik održavanja izbora bio je potpredsednik SNS i ministar policije Nebojša Stefanović, a on je juče rekao da je moguće da će na sednici GO biti reči o izborima, ali nije želeo da kaže ništa više.- Kada se odluka o izborima bude promenila ili se budu promenile okolnosti, pa bude moguće da se promeni takva odluka, onda ćemo razgovarati o izborima - rekao je on.žU SNS su juče ovu mogućnost formalno pravdali voljom opozicije, te je tako šef poslanika SNS Zoran Babić prebacio loptu u dvorište DS.- Zašto da se ne vidi šta građani Srbije misle o reformskoj politici koju Vučić, Vlada Srbije i SNS vode, a šta misle o svim ovim kriminalnim aferama Razvojne banke Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja i ostalim dokazanim aferama DS i Bojana Pajtića - upitao je Babić.Ipak, ovo opravdanje nije uverilo poznavaoce političkih prilika u Srbiji. Profesor FPN Zoran Stojiljković smatra da skriveni motiv vanrednih izbora može da bude procena da će to SNS doneti još četiri godine vlasti.- Ili smatraju da će ono što će se dešavati u Srbiji u naredne dve godine biti nešto što može da smanji rejting, te je bolje imati izbore sada. Pitanje je i da li postoje ozbiljni razlozi koji bi bili prihvatljivi za građane Srbije, jer SNS sada ima pun kapacitet vlasti, a velike su šanse i da dobiju izbore u Vojvodini - kaže on.

Izvori Faktro plus
Izvori Faktro plus

Neozbiljno ponašanjeUrednik Nove srpske političke misli Ðorđe Vukadinović kaže da je Vučićevo ponašanje infantilno i neozbiljno, a njegove „pretnje izborima“ opisao je kao dečju ljutnju zbog zvižduka u beogradskoj Areni na pomen njegovog imena.- Vučić se igra „toplo-hladno“ sa svojim političkim protivnicima, javnošću, ali i sa svojom strankom. Lično je bliži odluci o raspisivanju izbora, ali do nedelje ostaje da se vidi da li će se od te ideje ohladiti ili će možda naći neki ozbiljniji razlog od zvižduka - napominje on.Inače, lider DS Bojan Pajtić pozvao je juče sve opozicione stranke na sastanak 19. januara kako bi se dogovorili o nastupu na izborima.- Mi sa 11 odsto podrške ne možemo da računamo da smenimo vlast u ovom trenutku. Zato zovem sve stranke proevropske orijentacije koje u ovom trenutku nisu deo vlasti da s nama razgovaraju o tome na koji način nastupamo na izborima, na koji način da se organizujemo i pružimo otpor režimu koji je osiromašio građane, koji nas je zadužio - rekao je Pajtić.

Tema izbori Susret dva vodeća čoveka države SASTALI SE NIKOLIĆ I VUČIĆKako saznaje Kurir, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se juče u vili „Bokeljka“ u Beogradu, a jedna od tema razgovora bili su i vanredni izbori. Vučić i Nikolić su tom prilikom zajedno pročešljali razloge za izbore i protiv njih.Poznato je da Nikolić smatra da Srbiji nisu potrebni izbori. Za Kurir je sredinom oktobra rekao da „vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni, ali da će, ako do njih ipak dođe, SNS imati njegovu podršku“.

Saša MirkovićJAKA SRBIJA IMA ODGOVOR NA SVELider pokreta Jaka Srbija Saša Mirković kaže da postoji i druga opcija koja bi mogla da zameni vanredne izbore, a koju može dati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.- U ovom trenutku nije lako Srbiji, a ni Aleksandru Vučiću. I kad me pitate da li bih raspisao vanredne parlamentarne izbore u ovom trenutku, moj odgovor je: Ne! Ali postoji i alternativno rešenje koje zavisi od Nikolića. Da li će Nikolić slediti svoj državotvorni instinkt, videćemo narednih dana. U svakom slučaju, Jaka Srbija biće spremna da odgovori šta god da se desi - naglasio je Mirković.

ReagovanjaJanko Veselinović, PZPPOTPUNO POGUBLJENITo je izgleda kako vetar duva tog dana, da li je premijer ustao na levu ili desnu nogu. Potpuno neodmerena i nekompetentna politika. Reč je o potpunoj pogubljenosti u politici.Sanda Rašković Ivić, DSSVUČIĆU POTREBNI IZBORIOčigledno je da se u ovoj zemlji sve odigrava prema Vučićevom raspoloženju. Činjenica je da su njemu parlamentarni izbori potrebni jer na lokalu ne može da napravi rezultat koji bi želeo, niti da na njih bitno utiče. Radomir Nikolić, SNSJA SAM ZA IZBOREPredložiću gradskom odboru SNS u Kragujevcu da usvoji zaključak koji će pomoći Aleksandru Vučiću u odluci da se ide na parlamentarne izbore. Taktika „davljenja“ ljudi iz SNS se nastavlja, a u njoj poslednjih meseci učestvuju gotovo svi mediji.

Vojislav Šešelj, SRSNEOPHODNI IZBORIIdemo na izbore! Ne može se drugačije izaći iz ove teške ekonomske i socijalne situacije, a sve je komplikovanije i u Vladi. Na opozicionoj sceni isto treba da se vidi ko pije, a ko plaća.

Ne propustiteDANAS U KURIRU POKLON: Veliki crkveni kalendar za 2016. godinuUz svaki kupljeni primerak novina dobijate poklon kalendarU čast proslave Nove godine po julijanskom kalendaru, koji poštuje Srpska pravoslavna crkva, dnevne novine Kurir u saradnji sa kompanijama “Imlek” i “Knjaz Miloš” svim čitaocima danas poklanjaju veliki crkveni kalendar.

Ovaj kalendar je vrlo pregledan i pomoći će vam da uvek znate kad su veliki praznici koje slavi Pravoslavna crkva.Cela Srbija čita Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track