20 STRANAKA NA SASTANKU OPOZICIJE Pajtić: Da u aprilu zajedno pobedimo Vučića
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Niko nije odbio poziv za utorak

20 STRANAKA NA SASTANKU OPOZICIJE Pajtić: Da u aprilu zajedno pobedimo Vučića

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je oko 20 stranaka pozvano na dogovor o zajedničkom opozicionom bloku u utorak, 19. januara i da nijedna od tih stranaka nije odbila poziv.

"Koliko znamo, doći će svi. Pozitivna vest je da su LDP i SDS prihvatili tu vrstu inicijative i mi ćemo sa zadovoljstvom biti domaćini u utorak", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da je jedini uslov za stranke da neće ući u koaliciju sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem ni pre ni posle izbora. "Toliko se zlo nadvilo nad Srbijom da punog srca, sa čistim namerama i praznog papira ulazimo u razgovore, sa najboljom voljom da se dogovorimo kako da smenimo Aleksandra Vučića i taj režim", dodao je lider DS.

On je naveo da je DS svesna da sa oko 11 odsto ne može sama da pobedi Vučića. "Nemamo ništa protiv Aleksandra Vučića kao čoveka. Nek je on živ i zdrav, ali ne treba da vodi državu, jer očito to ne ume i uveo je jedan princip koji je neprihvatljiv, a to je koncentracija vlasti u jednim rukama. Da su to najbolje ruke na svetu, to je potpuno neprihvatljivo i zato moramo da menjamo i ekonomski i politički sistem u Srbiji", kazao je Pajtić.

Upitan da li je uslov za opoziciju da on bude kandidat za premijera, Pajtić je odgovorio da to nije bitno, jer prvobitna ideja mora biti da pobede na izborima i smene Vučićev režim. DS je pozvala sve stranke koje ne žele da saradjuju sa Vučićem i koje su proevropski orijentisane, kao i programski slične sa DS-om da zajedno nastupaju na narednim izborima, ali da potpišu da neće saradjivati sa SNS nakon izbora.

Pajtić izjavio je danas da ta stranka u razgovore sa ostalim opozicionim strankama ulazi s ciljem promene vlasti i ekonomskog i političkog sistema u Srbiji. "Toliko se zlo nadvilo nad Srbijom da punog srca, sa čistim namerama, sa praznim papirom ulazimo u razgovore sa najboljom voljom i namerom da se dogovorimo o tome kako smeniti Aleksandra Vučića i taj režim", rekao je Pajtić na pres konferenciji vlade u senci DS.

Lider demokrata rekao je da ta stranka ima 11 odsto podrške i da sama ne može da pobedi Vučića. "Neće biti nikakvog uslovljavanja, osim ovog uslova koji postavljamo pre svega sami sebi, a koji vidim da je prihvatljiv i drugima, da se ni po koju cenu ne sarađuje sa Aleksandrom Vučićem", rekao je Pajtić.

Na pitanje da li će vrata biti zatvorena onima koji se ne pojave na sastanku opozicije, zakazanim za 19. januar, Pajtić je odgovorio da nikome vrata neće biti zatvarana. Upitan da prokomentariše svoje ranije izjave da je spreman da bude premijer u nekoj budućoj vladi, Pajtić je odgovorio da nije to tema, već - smena režima i to već u aprilu. "Ako uđemo u tu vrstu rasprave, a 'zec je još u šumi', bojim se da nećemo mnogo daleko odmaći", objasnio je Pajtić.

"Nemamo mi ništa lično protiv Aleksandra Vučića kao čoveka. Neka je on živ i zdrav, ali ne treba da vodi državu, jer očigledno je da on to ne ume. Uveo je princip koncentracije vlasti u jednim rukama. Da su to i najbolje ruke na svetu, to je potpuno pogrešno i neprihvatljivo", zaključio je Pajtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja