DEJAN VUK STANKOVIĆ: Izbori su put do čistih računa između građana i vlasti
Foto: Beta

Posle Vučićeve odluke

DEJAN VUK STANKOVIĆ: Izbori su put do čistih računa između građana i vlasti

Politika -
BEOGRAD - Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, kojom je premijer iskoračio iz kolotečine žestokih dnevnopolitičkih debata, dovešće do "čistog računa" između građana i vlasti, što je suština demokratskog političkog procesa, izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković je istakao da premijer istovremeno postavlja pitanje i legitimiteta svoje političke moći imajući u vidu činjenicu da se suočava sa značajnim osporavanjem, kako opozicionih stranaka, tako i jednog dela javnosti koja "konstantno i veoma uporno osporava gotovo svaki potez njegove vlade, svaku odluku, konkretnu meru ili rezultat".

"Premijer ove izbore shvata i kao priliku da promeni neke ljude iz svojih redova, odnosno da stekne neku vrstu podrške naroda da ima odrešene ruke u pogledu toga ko će biti njegov saradnik u budućnosti.

Vučić je ovom odlukom iskoračio iz ove kolotečnihe žestokih dnevnopolitičkih debata i stavio svoj mandat na poverenje građanima", smatra Stanković.

On je dodao da je odluka očekivana i racionalna, jer bi atmosfera u društvu povodom lokalnih i pokrajinskih izbora bila takva kao da se održavaju izbori na nacionalnom nivou. "Imali bismo defile stranačkih predstavnika na najivšem nivou po lokalnim smoupravama, masovni mediji bili bi preplavljeni političkim porukama koje nemaju mnogo veze ni sa lokalnim ni pokrajinskim izborima.

Naša politička kultura svako lokalno političko izjašnjavanje, ili pokrajinsko, samo po sebi smešta na širi nacionalni nivo, tako da je ovaj Vučićev stav zasnovan na svemu onome što je iskustvo bavljenja politikom i izborima u zemlji", rekao je Stanković.

Kada je reč o reformskom procesu u zemlji, Stanković je mišljenja da će taj proces biti "pomalo privremeno usporen" zbog kampanje, ali da će se njihove osnovne konture zadržati i u mandatu tehničke vlade.

"Krupne odluke biće prepuštene nekoj novoj vladi, ali započeti poslovi ili poslovi koji u bližoj budućnosti treba da se sklope, svakako da će biti realizovani", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima geopolitički pravac, odnosno put ka Evropskoj uniji će ostati, uz potrebu da se zadrže najbolji odnosi sa ostalim velikim silama, poput Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

"Samo u slučaju da na vlast dođu desne proruske stranke, koje su otvoreno za prekid evropskih integracija, možete očekivati da će ta politika biti suspendovana.

Koliko sam shvatio iz političke ponude koju će građani imati, veoma mali broj stranaka ima takvu političku ponudu kao osnovu svoga programa. Osim Srpske radikalne stranke, dveri i DSS, teško da vi imate stranke koje su za neke radikalne geopolitičke zaokrete", zaključio je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track