CENA IZBORA: Stranke će na kampanju spiskati 20 miliona evra!

Istražujemo koliko novca će partije potrošiti za reklamiranje

CENA IZBORA: Stranke će na kampanju spiskati 20 miliona evra!

Politika -
Niko se, kako tvrde, ne usuđuje da digne kredit, već će žickati od sponzora i koristiti svoje štekove. SNS na računu već ima ušteđevinu od oko dva miliona evra, demokrate i radikali računaju na donacije, DSS će koristiti samo pare iz budžeta

BEOGRAD - Političke stranke će izgleda manje „maltretirati“ građane reklamama i bilbordima jer će, kako tvrde, mnogo manje para dati za predizbornu kampanju. Na pamet im ne pada, tvrde, da dižu kredite, a pojedini će pare „žickati“ od sponzora.Gruba računica Kurira pokazuje da će kampanja koštati oko 20 miliona evra. Od te sume država će dati 580 miliona dinara, ili skoro 4,8 miliona evra, a svaka stranka kojoj RIK odobri listu može da računa na 20 odsto toga, ili 11,6 miliona dinara. Od ukupne sume čak 10 miliona evra otići će na troškove administracije, kao što je bilo i ranijih godina. Najmanji deo partije će, ako im je verovati na reč, dati iz svog džepa.Dugovi do gušeDodatni problem stvara to što je većina partija do guše u dugovima, dok opozicionim strankama dodatnu muku zadaje to što su im džepovi tanji jer ne dobijaju pare iz budžeta, pošto nisu prošli cenzus, pa sve nade polažu u onih 11,6 miliona dinara.SNS ne mora time da se rukovodi, a kako je ranije pisano, za prethodne izbore dali su 8,2 miliona evra. Sada, prema pisanju medija, na računu imaju dva miliona evra. Ipak, potpredsednik stranke Goran Knežević kaže da će se naprednjaci pružiti samo onoliko koliko su dugački.- Kampanja će ove godine biti mnogo skromnija, shodno politici Vlade o štednji i finansijskoj konsolidaciji. Pružićemo se prema guberu. Na računu imamo toliko, a od RIK očekujemo neku sumu predviđenu budžetom - kaže Knežević.Njihov koalicioni partner SPS za prošlo glasanje je dao tri miliona evra, ali predsednica IO Dijana Vukomanović tvrdi da će ove godine iznos biti daleko manji.- Još nismo napravili finansijsku projekciju. Terenska kampanja još nije počela, ali i SPS će na troškove predizborne kampanje primeniti mere štednje - kaže Vukomanovićeva.DS na prošlim izborima je potrošila oko milion evra, a sekretar stranke Milan Popović kaže da sada računaju samo na onoliko koliko država da.

Snalaze se- Da li će biti i donacija, još ne znamo. Možemo da dobijemo maksimalno 800.000 dinara od fizičkih lica, a od pravnih osam miliona dinara. Ipak, retko ko je davao tolike sume, budu iznosi od najviše hiljadu evra. Ići ćemo na terensku kampanju, od vrata do vrata, novac nam je potreban za flajere i materijal - kaže Popović.Slično razmišljaju i opozicione stranke, a lider SRS Vojislav Šešelj kaže da ga finansijski momenat najviše i brine.- U šteku imamo 20 miliona dinara, ali to zbog zakona ne možemo da koristimo, pa ćemo podići kredit na taj iznos. Računamo i na sponzore, donacije, mada je to teško dobiti, uglavnom svi trče strankama koje su na vlasti - kaže Šešelj.Sličnu finansijsku kombinatoriku primeniće i DSS, a predsednica stranke Sanda Rašković Ivić kaže da im ne pada na pamet da uzimaju kredit:- Ja sam lekar, a ne kockar, pa ćemo se pokriti guberom koji će biti između 10 i 12 miliona dinara. Drugih izvora finansiranja nemamo, nećemo imati izborne spotove, bićemo skromni i pružićemo se koliko smo dugački. Ako uđemo u parlament, dobićemo 1,8 miliona dinara po poslaniku.U LDP kažu da još ne znaju koliko para će dati, ali da sigurno neće uzimati kredit.Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić kaže da se može očekivati da ove godine potroše manje novca.- Ipak, vladajuće stranke imaju manje potrebe da vode kampanje jer njihovi političari svake godine istupaju u javnosti - ocenjuje on.

Računica demokratski i patriotski blok OPOZICIONI SAVEZI PRELAZE CENZUSSDS, LDP, LSV, Zeleni i Narodni pokret najverovatnije će na izbore izaći zajedno, a ima šanse i da im se priključi DS. To su juče saopštili lideri stranaka, a Boris Tadić je rekao da će se on i predsednik LDP Čedomir Jovanović danas sastati s Bojanom Pajtićem kako bi razmotrili mogućnost stvaranja šire opozicione koalicije.Urednik NSPM Ðorđe Vukadinović kaže da će najavljeni savez sigurno imati cenzus, a koliko preko, to će zavisti od kampanje u narednom periodu.- Nemaju između deset i 15 odsto kao što pričaju, ali sigurno imaju cenzus. Ovim prestrojavanjem zauzimaju poziciju za pregovore sa DS. Bez Čanka je cenzus neizvestan. SRS sigurno može da računa na pet a možda i sedam odsto, a može biti i drugačije. Slična je situacija i sa DSS i Dveri - kaže on.

Što je gori od drugihI MILAN TAROT U KAMPANJIMilan Tarot se juče sprdao sa činjenicom da Srbija treći put od 2012. izlazi na izbore, te je i on rešio da se kandiduje. Svoju kandidaturu objavio je na društvenim mrežama, a između ostalog je na Tviteru napisao: „Kampanja je počela, Milan Tarot za bolje prekosutra“. Tarot je već počeo da daje primamljiva obećanja, pa je tako u nekoliko tvitova naveo i šta nudi svom biračkom telu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track