OPOZICIJA NA OKUPU: Prioritet svih nas je da se smeni Vučićeva vlast
Foto: Tanjug Rade Prelic

Sastanak 19 stranaka

OPOZICIJA NA OKUPU: Prioritet svih nas je da se smeni Vučićeva vlast

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je opozicija blizu odluke da zajedno izađe na vanredne parlamentarne izbore.

On je nakon sastanka opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici 19 partija i dva sindikata, rekao da će model izlaska na izbore biti definisan na sledećem sastanku, koji će biti održan u narednih nekoliko dana.

"Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića i prioritet svih nas je da se ta vlast smeni. Srbija ima nedemokrasku, autoritarnu i nasilnu vlast koja svaki dan nanosi štetu građanima", rekao je Pajtić novinarima nakon sastanka koji je trajao dva i po sata.

On je rekao da su se svi predstavnici stranaka obavezali da neće ulaziti u koalicije nakon izbora sa onima koji čine aktuelnu vlast. Kako je rekao, biće formirano telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku.

Svi učesnici sastanka, dodao je, insistiraće da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će "građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima".

"Borićemo se za ostvarenje tih ciljeva", poručio je Pajtić. Učesnici sastanka će uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i "u svim slučajevima kad je to od koristi za građane".

Upitan ko će biti domaćin narednog sastanka, Pajtić je rekao da je to tehnička stvar koja će biti dogovorena u narednih nekoliko dana.

Komentarišući izostanak lidera LSV Nenada Čanka sa današnjeg sastanka, Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u tom savezu, a da je već ranije danas razgovarao sa liderom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, "nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka".

Sastanku su prisustvovali llideri DS Bojan Pajtić, SDS Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednik Nove stranke Zoran Živković. Na sastanku su bili i predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i predstavnici drugih opozicionih stranaka i nekoliko sindikata.

Na sastanak nisu došli Nenad Čanak (LSV) i Saša Radulović, kao ni predstavnici "Zelenih", koji su bili pozvani.

Pajtić je pre nekoliko dana uputio poziv na sastanak liderima opozicije kako bi se dogovorili o nastupu na izborima. Inače, lideri SDS, LDP i LSV Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak najavili su juče da će predložiti predesedništvima svojih strankama da donesu odluke o formiranju saveza za vanredne parlamentarne izbore.

On nije želeo da precizira na koje stranke misli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track