NIKOLIĆ: Srbija danas ne zna ni šta treba da radi ni gde da ide
Foto: Printscreen/Youtube

Potrebna promišljena strategija razvoja

NIKOLIĆ: Srbija danas ne zna ni šta treba da radi ni gde da ide

Politika -
Iako nema alternative evropskom putu, dobro je što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, između ostalog i zbog toga što će, kažže analitičar i sociolog Milan Nikolić, i Rusija jednog dana biti u Evropskoj uniji.

"Možda će se ta zajednica drugačije zvati, ali to je prirodni interes zemalja EU koje imaju kapital i tehnologije, i Rusije, koja ima strategijske sirovine, gas, naftu", uveren je Nikolić.

Nikolić ističe da za promiššljanje svih ozbiljnih ljudi i eksperata u Srbiji kvalifikuje i pitanje - gde su i ššta su ššanse Srbije, i ističe da je veliki izazov izrada jedne promišljene strategije razvoja, koja, kažže, nije napravljena od 2000. godine, kad je prvi put pobedila demokratska opozicija.

"Mi danas nemamo ozbiljan, dobro promišljen, strategijski projekat razvoja, ne znamo šta treba da radimo i kuda da idemo", smatra Nikolić i dodaje da bi svi trebalo da se angažuju na promišljanju takve strategije, imajući u vidu da smo, kako on to vidi, mala zemlja na periferiji Evrope, sa teškom istorijom punom trauma, a oštećena prethodnih decenija u u ekonomskom, psihološkom i kulturnom smislu.

On ocenjuje da ne postoji "plan B" umesto evropskih integracija, i hvali evropsku orjentaciju aktuelne vlade, mada dodaje da je i taj put potrebno dobro promisliti, jer se i Evropska unija menja, te pozdravlja dobre odnose sa Rusijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track