Turska radi protiv Republike Srpske

Milorad Dodik

Turska radi protiv Republike Srpske

Politika -
Davutoglu je spreman da razgovara isključivo o tome da pojača bošnjački ili muslimanski interes. To je isto kao kad bih ja došao u Tursku i pričao o problemima Kurda, rekao predsedik RS

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da Turska podržava bošnjačku političku strukturu u BiH i da su njene akcije direktno usmerene protiv interesa RS.

Dodik je rekao da je Turska spremna da podrži "samo ono što Bošnjaci žele", ali ne i autentičan stav BiH. Predsednik RS ocenio i da današnji razgovor ministara spoljnih poslova BiH i Turske, Zlatka Lagumdžije i Ahmeta Davutoglua, o izborima u Mostaru i Srebrenici "predstavlja tipično mešanje u unutrašnja pitanja BiH".

"To govori o tome da je Davutoglu spreman da razgovara isključivo o tome da pojača bošnjački ili muslimanski interes i to je priča koja njega deligitimiše kao ozbiljnog sagovornika na tu temu. To je isto kao kad bih ja došao u Tursku i pričao o problemima Kurda u Turskoj i tražio da se njihova izborna procedura tamo ojača", rekao je Dodik. Komentarišući to što Turska smatra da je za BiH dobro da bude članica NATO-a, on je kazao da je to mišljenje te zemlje i dodao da Turska mora da uvaži stavove u BiH, među kojima i one iz RS.

"BiH se svojevremeno, na silu, pod pritiskom stranaca i međunarodne zajednice, izjasnila da je članstvo u NATO put kojim treba da ide, ali o tome nikada nije doneta autentična odluka u BiH i tu odluku treba sačekati. Ako se ona donese, treba je podržati, ako ne, i to treba prihvatiti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je ponovio da će o ulasku BiH u NATO u RS biti održan referendum kada za to dođe vreme.

"Ako se taj referendum dogodi u mom političkom mandatu, zalagaću se da bude obavezujući stav za sve političke predstavnike iz RS u institucijama BiH", istakao je Dodik. On je poručio da ako RS ne bude dala saglasnost da BiH ide ka NATO "onda se to neće ni desiti". Prema njegovim rečima, u vezi sa ulaskom BiH u NATO treba voditi računa i o stavu Srbije o tom pitanju."Članstvo u NATO donosi određene beneficije, ali treba znati i da su Srbi u dva navrata bombardovani i to na nekim mestima i osiromašenim uranijumom, čime su zemlje članice NATO-a odredile svoju poziciju prema Srbima u ovom regionu", ocenio je Dodik.

Komentarišući jučerašnji skup u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu povodom godišnjice stradanja vojnika bivše JNA, on je rekao da je "nedopustivo vređanje porodica poginulih vojnika", dodajući da je "povređen i kao predsednik i kao čovek". "Psovke koje su upućene na mrtvu decu su neoprostive na Balkanu i kultura mržnje koja se promoviše u Sarajevu apsolutno diskredituje taj grad kao bilo kakvo moguće buduće, ne samo moralno i političko sedište ili centar bilo kakvih integracija, pa i integracija same BiH", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track