DRECUN O PRESUDI IVANOVIĆU: Poruka Srbima da mogu da budu procesuirani za ono što nisu učinili
Foto: Dado Đilas

Reagovanje

DRECUN O PRESUDI IVANOVIĆU: Poruka Srbima da mogu da budu procesuirani za ono što nisu učinili

Politika -
BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da će se presuda lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću odraziti na političku stabilnost i bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

"Presuda će se odraziti na političku stabilnost na severu Kosova i Metohije, jer će mnogi Srbi imati osećaj da sud nije bio dovoljno objektivan i da je to poruka Srbima da mogu da budu procesuirani za ono što nisu učinili", rekao je Drecun.

Drecun je rekao da je proces od početka bio protivrečan, od poblematične validnosti svedoka koji su ga teretili za navodna nedela, njihovih kotradiktornih izjava, do toga da Ivanović nije mogao da se brani sa slobode uprkos garancijama vlade.

"To je sve upućivalo na moguću politizaciju tog procesa", rekao je Drecun.

On je naveo da zločin treba da bude procesuiran, a odgovorna lica kažnjena ako je zločin zaista počinjen, ali da se postavlja pitanje kako je moguće da sudovi na Kosovu nisu dovoljno ažurni i efikasni u procesuiranju zločina nad Srbima i Romima.

Euleksovo sudsko veće izreklo je ranije danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u tom gradu.Ostala četvorica optuženih Srba - bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track