ŠANSA: Srbija treba da podrži Vuka Jeremića u UN!
Foto: Aleksandar Jovanović

Bivši šef diplomatije mogao bi u fotelju Ban Ki Muna

ŠANSA: Srbija treba da podrži Vuka Jeremića u UN!

Politika -
Vuk ima podršku dobrog dela sveta, on je, pored sportista, nešto najbolje što nas je predstavljalo u svetu, ocenjuje Saša Mirković

BEOGRAD - Iako je trka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nedavno počela, Srbija još nema svog kandidata za to mesto, niti je odlučila koga bi mogla da podrži.Kao jedan od najozbiljnijih srpskih kandidata koji bi mogao da nasledi Ban Ki Muna pominjao se Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova i predsedavajući Generalne skupštine UN, ali se naš državni vrh o tome zasad nije izjasnio. S druge strane, Jeremiću podršku pružaju mnogi pojedinci, među kojima je i lider Jake Srbije Saša Mirković.Uspešan- Jeremić je jedan dokazani patriota, mlad čovek koji je u prošlosti imao veliki zadatak u ime Srbije i veoma uspešno ga je obavio. Ima podršku dobrog dela sveta u nameri da se kandiduje za mesto s kojeg može maksimalno da pomogne Srbiji. Svi ćute jer ako Vuk uspe, biće: „Mi smo hteli da te podržimo, ali se nešto nije poklopilo, ili ovaj ili onaj su zakočili“ - navodi Mirković i dodaje:- Ukoliko ne pobedi, biće: „Znali smo da nema šanse i zato nismo hteli da podržavamo“. Dosta više licemerstva, gospodo državni službenici. Evo, mi podržavamo Vuka Jeremića ukoliko se kandiduje za mesto generalnog sekretara UN, a takođe ga podržavamo i ukoliko se ne kandiduje. Podržavamo Vuka jer je on nešto najbolje, osim sportista, što je predstavljalo Srbiju u svetu. Nastavi, Vuče, imaš podršku većinske Srbije.Dušan Simeonović, diplomata u penziji, ocenjuje za Kurir da bi Jeremić bio dobar kandidat za genseka UN.- Za svaku zemlju je stvar prestiža da ima svog, ali i dobrog kandidata, što Jeremić svakako jeste. Zato država treba da mu pruži podršku, pogotovo imajući u vidu da je svojevremeno vrlo uspešno i u punom kapacitetu predstavnika Srbije obavio funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN. A činjenica da on još uvek nema nikakvu podršku Vlade i predsednika države govori o tipičnom srpskom sindromu da se ne želi istaći neko ko bi mogao da ugrozi ugled najistaknutijih predstavnika lokalnog establišmenta - kaže Simeonović.Feđa Starčević, bivši ambasador Srbije u UN, kaže da je Jeremić veoma dobar kandidat.(B. K.)

Jeremić u DavosuPRAVEDNIJA PODELA TERETA U EUJeremić je upozorio je da je Dablinski sporazum „klinički mrtav“ i da bi sledeća žrtva mogao biti Šengenski sporazum ukoliko evropski lideri ne ojačaju spoljne granice EU i ne reše pitanje relokacije izbeglica, uz neophodnu pravednu podelu tereta. On je, u izjavi za Skaj njuz iz Davosa, gde se održava Svetski ekonomski forum, rekao da ono što će Srbija uraditi u narednim danima zavisiti od poteza EU:- Suočeni smo s humanitarnom katastrofom i zato se nešto brzo i odlučno mora uraditi jer bi ova kriza mogla da dovede do političke nestabilnosti ne samo na Balkanu već i u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja