EVROPSKI PARLAMENT: Rezolucija o Srbiji usvojena, ali Evropu brine nasilje nad novinarima
Foto: AP

Odbor za spoljne poslove

EVROPSKI PARLAMENT: Rezolucija o Srbiji usvojena, ali Evropu brine nasilje nad novinarima

Politika -
STRAZBUR - Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je jutros Rezoluciju o izveštaju o Srbiji za 2015. godine, a izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister je pozdravio usvajanje i još jednom istakao značaj podrške EP evropskom putu Srbije.

Rezolucija je usvojena na Odboru sa 50 glasova za, dva protiv i četiri uzdržana, a očekuje se da Evropski parlament o tekstu diskutuje i glasa na plenarnoj sednici 3. i 4. februara.

"Za pristupni proces Srbije kao i za kredibilitet EU važno je da velika većina članova Evropskog parlamenta podrži Srbiju na njenom Evropskom putu," ocenio je Mekalister u saopštenju. Cclanovi Odbora za spoljne poslove Rezolucijom su pozdravili napredak u normalizaciji odnosa Beograd i Prištine tokom 2015. godine i pozvali tamnošnje vlasti da u potpunosti i blagovremeno primene dosada postignute sporazume, napominjući da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Nasilje nad novinarima

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije". Evropski parlament "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima", uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U amandmanima koji će biti ugrađeni u nacrt rezolucije se izražava "zabrinutost zbog nedoslednog sprovođenja budžetskog zakona i političkog uplitanja u nezavisnost medija". Više hrvatskih, mađarskih, bugarskih i rumunskih poslanika su podneli amandmane u kojima tvrde da se nedovoljne štite prava manjina u Srbiji. U rezoluciji se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina.Takođe se kaže da "kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije" i naglašava da "autonomija Vojvodine ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa ustav".

Srbija se u tekstu poziva da nastavi sa sistematskim reforma, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala, objavljeno je na portalu Juropean Western Balkans. "Srbija je učinila značajan napredak na putu prema EU. Otvaranje prvih poglavlja u decembru je zasluženo priznanje napretka koji je učinjen u poslednjih nekoliko meseci, naročtio u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom" rekao je Mekalister.

On je napomenuo da je pred Srbijom još mnogo posla ali da može biti sigurna u prunu podršku EP. Odbor EP je danas usvojio i rezoluciju o Kosovu u kojoj se iznosi da je Sporazum o stabiliaziji i pridruživanju značajan podsticaj za reforme koji utire put za integraciju Kosova u EU ali da su borba protiv visokog nivoa korucpcije i organizvoanog kriminala kao i reforme tržiša rada među područjima koja izazivaju veliku zabrinutost.

Ključna poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas predlog rezolucije o Srbiji u kojoj traži da se što pre otvore ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom. U dokumentu se pozdravljaju mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama.

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača i ističe nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou. Srpske vlasti, kako se navodi, treba da "udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24".Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i "izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track