VUČIČ U DAVOSU STIGAO DA NAPIŠE I ESEJ: Sa čarobnog brega žurim u svoj čarobni grad
Foto: Fonet

Sad može kući

VUČIČ U DAVOSU STIGAO DA NAPIŠE I ESEJ: Sa čarobnog brega žurim u svoj čarobni grad

Politika -
U zapisima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer je naveo da se drugi i treći dan pričalo o ekonomiji, a da su pohvale i podrška ekonomskim reformama Srbije stizale od svakog sagovornika

BEOGRAD - Srbija izbeglicama neće uzimati nadu, poručuje premijer Aleksandar Vučić u autorskom tekstu povodom svog učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kom su, umesto ekonomije, glavna tema bili migranti za koje Evropa i dalje nema zajedničko rešenje.

"...Došao sam zbog ekonomije, teme koja mi je svakako najvažnija. Uostalom i glavna tema Svetskog ekonomskog foruma trebalo je da bude četvrta industrijska revolucija, digitalizacija i robotika, ali je politika ovaj put pobedila", napisao je Vučić za najnoviji broj NIN-a iz Davosa, u kom je, kako podseća, Tomas Man napisao besmrtne rečenice romana "Čarobni breg".

Konstatujući da su izbeglice pitanje bez odgovora - ili bar Evropa još ne zna odgovor, premijer dodaje da je prvi put od početka izbegličke krize osetio izvestan strah, koji je prepoznao i kod kolega sa kojima je, ubrzo po dolasku u Davos, učestvovao na panelu "Od migracija do integracija".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"...Govorim da ne vidim rešenje u zatvaranju granica, podsećam na to koliko zemalja, evropskih, neće uopšte da primi izbeglice, ukazujem kako je izostalo zajedničko, evropsko rešenje...Slažu se. I nemaju šta da dodaju. Evropa je i dalje zbunjena, uplašena čak i sopstvenom humanošću - otuda napadi na Angelu Merkel", piše Vučić.

Navodeći da milioni izbeglica stoje pred vratima Evrope, i da "za sada samo stidljivo kucaju", premijer dodaje da niko ne zna šta će biti kada oni bez pitanja, jednostavno otvore vrata i uđu.

Podsećajući da je ponovo gost na tom svetskom skupu, kao premijer Srbije, Vučić beleži da, posle završetka prvog radnog dana "Davos brzo spava", dok on razmišlja o tome da im je u "gostima dete izbeglice...Postalo je premijer i pozvali ste ga ovde".

"Znate li koliko je to miliona koraka? Koliko sati straha? Koliko dana strepnje? I koliko malo nade? Pre nego što zaspim, bar mi je jasan sopstveni stav. Srbija im neće uzimati nadu. Previše je ceni. I previše je ja cenim...".

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

U zapisima iz Davosa, premijer dodaje da su drugi i treći dan proleteli, da se konačno pričalo o ekonomiji, da su pohvale i podrška ekonomskim reformama Srbije stizale od svakog sagovornika, od šefa Svetske banke Džima Kima, do šefice Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, koja nudi svu pomoć koja nam bude bila potrebna.

Kao najprijatniji zadatak opisuje poziv upućen izvršnom direktoru Svetskog ekonomskog foruma, Filipu Rezleru, da zajednički u Beogradu organizuju regionalnu konferenciju na temu preduzetničkog duha i na temu migracija, i dogovor da osnivač ekonomskog foruma u Davosu, Klaus Švab, uskoro poseti Srbiju.

"Sada mogu kući. Dokazao sam da, u zbunjenoj Evropi, deca izbeglica mogu da nađu nadu. Da li će neko nešto iz toga naučiti - ne znam. Ali znam da ja jesam. I da je Srbija naučila. I da sada sve može. Sa čarobnog brega žurim u svoj čarobni grad...", napisao je premijer u eseju iz Davosa za nedeljnik NIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track