TOPALOVIĆ IZ SNS: Zoran Babić preprodavao grobove!
Foto: Damir Dervišagić

Šef poslanika SNS zloupotrebio položaj

TOPALOVIĆ IZ SNS: Zoran Babić preprodavao grobove!

Politika -
Muljaža Krivična prijava protiv ovog naprednjaka, podneta 30. juna 2011,posle dve godine ležanja u fioci tužilaštva u Kraljevu zastarela je Za delo koje mu se stavljalo na teret zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora

BEOGRAD - Protiv Zorana Babića, šefa poslanika i člana Glavnog odbora SNS, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj jer je u vreme dok je bio tehnički direktor JP „Beli izvor“, u čijoj nadležnosti je i groblje u Vrnjačkoj Banji, dva puta je prodao isto grobno mesto, saznaje Kurir!Ipak, prijava u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu zastarela je i Babić ne može da odgovara, što je za naš list potvrdio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.Reagovao poverenikReč je, kako pokazuju dokumenti u koje smo imali uvid, o navodnim sumnjama da je jedno grobno mesto preprodavano dva puta.Kurir je nekoliko meseci pokušavao da dođe do ovih podataka, ali su nam saopšteni tek nakon intervencije Rodoljuba Šabića. Krivičnu prijavu je, kako se navodi u dokumentima koji su nam dostavljeni, podneo Milen Kesegić, koji je 2002. zakupio grobno mesto. Kesegić je zatražio pravdu pred sudom jer je to isto mesto dve godine kasnije ponovo zakupio izvesni Milovan Radovanović za 24.500 dinara.U to vreme Babić je bio izvršni direktor JP „Beli izvor“.- Nakon izvršenih provera i pribavljanja izveštaja od PS Vrnjačka Banja broj PU-33-11 od 1. 4. 2011. godine, ovo tužilaštvo je dana 30. 6. 2011. podnelo predlog za preduzimanje istražnih radnji protiv Zorana Babića iz Vrnjačke Banje zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz čl. 359 st. 4 u vezi sa KZ, jer je u sporno vreme obavljao poslove koji su vezani za pružanje pogrebnih usluga u preduzeću i da je imao neposredne kontakte s Milenom Kesegićem i Milovanom Radovanovićem - navode u ovom tužilaštvu.

Odugovlačili postupak

Iako su imali dve godine da reaguju, prijava je zastarela.- Nakon sprovedenih istražnih radnji protiv osumnjičenog, ovo tužilaštvo primilo je spise od istražnog sudije 27. 5. 2013, pa je nakon toga odbačena krivična prijava Kesegića jer je nastupila relativna zastarelost krivičnog gonjenja - stoji u dokumentu tužilaštva, u kojem je dalje navedeno:- U obrazloženju je konstatovano da je za krivično delo predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina, te je nastupila relativna zastarelost krivičnog gonjenja najkasnije 25. 5. 2009, jer je Milovan Radovanović kao drugi zakupac istog grobnog mesta uplatio novčani iznos od 24.500 dinara dana 25. 5. 2004, odnosno znatno pre nego što je podneta krivična prijava protiv N. N. lica - zaključuju u tužilaštvu.Da je protiv Babića bilo istražnih radnji, potvrđeno je Kuriru i u Osnovnom sudu u Kraljevu.- Sud je po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu protiv Zorana Babića iz Vrnjačke Banje preduzeo određene istražne radnje, a zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st. 4 u vezi st.1 KZ. Nakon što je sud sproveo sve istražne radnje koje je tužilaštvo predložilo, sud je spise predmeta dana 27. 5. 2013. dostavio OJT Kraljevo na odluku. Nadležnost ovog suda za postupanje po predlogu tužilaštva protiv Babića, a shodno tada važećem Zakoniku o krivičnom postupku, prestala je u momentu kad je sud spise predmeta s preduzetim istražnim radnjama dostavio na dalju odluku tužilaštvu - rekla je za Kurir PR suda Marina Kovačević.Vidno uznemiren i zbunjen, Babić za Kurir nije želeo da odgovara na pitanja o krivičnoj prijavi.- Zaista mislim da... Ne bih zaista ništa, ništa o tome. Molim vas, ne bih o tome. Hvala. Mislim da imamo pametnijih stvari da radimo - rekao je kratko Babić.

Sumnjivo stotinu grobnih mestaKRIO SE OD SUDAPočetkom 2011. protiv tadašnjeg upravnika groblja Nenada Stevanovića i Zorice Jovanović podignute su optužnice za zloupotrebu službenog položaja. Naime, otkriveno je da za oko stotinu grobnih mesta prodatih od 2004. do 2008. u preduzeću „Beli izvor“ ne postoje dokazi da su plaćena ili je dokumentacija o tome sumnjiva.Slučaj je završio na sudu, a gonjeni su samo poslovođa sektora za groblje Zorica Jovanović i upravnik groblja Nenad Stevanović, ali ne i Babić. Babić je, kako nam je nezvanično rečeno u Osnovnom sudu u Kraljevu, dva puta pozivan, ali se nije pojavio.- Na sudu su bili oni koji su bili bliski Babićevi saradnici, ali ne i on - kažu u sudu.

Greh iz mladostiPROZIVALI GA I U SKUPŠTINIDa je Babić muljao s grobnim mestima, govorilo se ranije i u Skupštini, pa ga je tako na taj „greh“ podsećao i poslanik Borislav Stefanović.- Priča se po Vrnjačkoj Banji da je bilo malverzacija u preduzeću kojim je gospodin Babić upravljao i da se bavio preprodajom grobnih mesta. Očigledno se Zakon o javnim nabavkama menja da ne bi moglo da se desi da neko preprodaje grobna mesta, kao što se dešavalo dok je Babić upravljao grobljem - rekao je tada Stefanović.O tom muljanju je svojevremeno pisala na Tviteru i radikalka Vjerica Radeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track