HAŠKI SUDIJA NI DA ČUJE OBRADOVIĆA: Srbija nije ispunila zahtev, šta čekate, hapsite radikale!
Foto: Printscreen

Održano ročište pred većem Haškog tribunala

HAŠKI SUDIJA NI DA ČUJE OBRADOVIĆA: Srbija nije ispunila zahtev, šta čekate, hapsite radikale!

Politika -
HAG - Pretresno veće Hašškog tribunala konstatovalo je danas da Srbija nije ispunila zahtev za hapššenje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

Koordinator pravnog tima Srbije u Hagu Sašša Obradović nije imao priliku da objasni šta je sve Srbija preduzela od januara 2015. kada je dobila takav zahtev. Predsedavajući je, naime, insistirao samo na pitanju ššta je urađeno da bi troje radikala bilo uhapššeno, odbio da sasluša Obradovića i konstatovao da Srbija "niššta nije uradila da ih uhapsi".

Do sada su već održana dva ročiššta o ovom pitanju. Današnje ročiššte je bilo javno, budući da je moglo da se prati na vebsajtu Tribunala.

Foto: Fonet/Profimedia
Foto: Fonet/Profimedia

Vlada Srbije je, kako su preneli mediji, ranije obavestila Tribunal da nije postupila po nalogu tog suda jer nije dobila odgovor predsednika Tribunala na predlog da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu. Radikali su optužženi za nepošštovanje suda zbog zastraššivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava ŠŠeššelja. Oni su isključili mogućnost dobrovoljne predaje.

PRENOS IZ TRIBUNALA MOŽETE PRATITI OVDE

Srbiju predstavljao Saša Obradović

Predstavnik pravnog tima Srbije u Haškom tribunalu Saša Obradović predstavljao je danas državu na ročištu pred tročlanim sudskim većem povodom zahteva za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne stranke.

Ročište je počelo u 9.30 sati. Za razliku od prethodna dva ročista današnje je bilo javno, a moglo je i da se prati preko sajta Tribunala, sa odloženim prenosom od pola sata.

"Dakle, vaš odgovor je... Nismo uradili ništa"

Predsedavajući sudija Alfons Ori insistirao je da mu predstavnik Srbije Saša Obradović odgovori "koje je smislene akcije Srbija preduzela da optužene uhapsi".

Obradović je uzvratio da, ako mu se dozvoljava da govori samo o hapšenju, "ne bi imao šta da kaže i mogao bi da sedne", ali da je "Vlada bila aktivna" u vezi sa nalozima Tribunala. "Dakle, vaš odgovor je: Nismo uradili ništa...a vaša primarna obaveza bila je da uhapsite optužene", protumačio je sudija Ori.

Tribunal: Izveštaji Srbije na svake dve nedelje do hapšenjaPretresno veće Haškog tribunala naložilo je danas Srbiji da do hapšenja troje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, na svake dve nedelje Tribubalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga.

Obradović je uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o "političko-bezbednosnim aspektima" saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna", o čemu je sud, po njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U toku je, kako je Obradović kazao, "političko-bezbednosno procenjivanje", Ministarstvo pravde Srbije "sprovodi opširne konsultacije", a "organi postupaju u skladu sa zakonom o saradnji s Tribunalom".Vlada Srbije "nije razumela potrebu predsednika Tribunala da u oktobru 2015. Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje", naglasio je Obradović.

On je podsetio da takva prijava nikada nije bila podneta protiv Francuske, koja je odbila da, u sličnom postupku zbog nepoštovanja suda, Tribunalu izruči bivšu portparolku haškog tužilaštva Florans Artman (Florence Hartmann).

Francuska, kako je precizirao Obradović, nalog za hapšenje Artmanove nije sprovela od 2011. "Za ljude u Srbiji, to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom", podvukao je zastupnik Srbije.Obradović je rekao i da je inicijativa koju je Srbija pokrenula kod predsednika Tribunala da njenom pravosuđu bude ustupljen postupak protiv troje radikala nije pokušaj da "štiti optužene, upravo suprotno". On je odbacio raniju tvrdnju tužiteljke u ovom postupu Dijane Elis (Dianna Eliss), koja nije prisustvovala današnjoj raspravi, da time "Srbija stvara stanje nekažnjivosti".

Odgovor predsednika Tribunala na tu inicijativu, Srbija je dobila juče, ali je on poverljiv, rekao je Obradović, koji je indirektno zamerio raspravnom veću što je predlog Beograda, koji je takođe bio poverljiv, objavilo."Kakvi su vaši planovi, da razmišljate još godinu dana?"

Predsedavajući sudija Ori ocenio je, potom, da je "očigledno da Srbija ne sarađuje... iako je imala više od godinu dana" da uhapsi optužene. "Kakvi su vaši planovi, da razmišljate još godinu dana", upitao je sudija.Raspravno veće danas je obavezalo Srbiju da mu redovne i detaljne izveštaje o tome šta čini da uhapsi optužene dostavlja dva puta mesečno, umesto jedanput, kao do sada.

Na Obradovićevu primedbu da "ne zna na šta bi se odnosili detalji" i da "dok se ne dogodi hapšenje, ne vidi mogućnost detaljnog izveštavanja", sudija Ori je ponovo naglasio da je obaveza Srbije da odmah uhapsi optužene."Raspravno veće neće ovde sedeti još godinu dana i čekati da ih vi uhapsite", kazao je sudija. Ori je naznačio da su "besmislena" dalja uveravanja da je Srbija spremna da ispuni svoje obaveze i da je "odavno vreme za konkretno delovanje".

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu. Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012,, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić "zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu Šešelju. Oni su optuženi da su dvojicu svedoka, koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave davali im novac i nudili zaposlenje u SRS zauzvrat.

Podsetimo, Haško tužilaštvo optužilo je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanja tog suda, jer su "pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge nacine uticali na dvojicu svedoka" tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju. Srbija je Tribunalu 2. februara poslala izveštaj o tome šta čini da bi uhapsila i izručila troje radikala, u kome se navodi da srpske vlasti čekaju odgovor predsednika Tribunala Karmela Ađijusa na pismo koje su mu poslale 7. decembra, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Haški tribunal saopštio je 3. februara da je pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje troje članova SRS.

U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom i da je "neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo".

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni.Srpska radikalna stranka potvrdila je ranije da njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić se neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu.

(N1/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja