SPREMA SE PROTEST U PRIŠTINI: Uhapšen portparol Samoopredeljenja
Foto: AP

Osam godina od jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine

SPREMA SE PROTEST U PRIŠTINI: Uhapšen portparol Samoopredeljenja

Politika -
Kosovska policija upozorila je da bi na prostestu opozicije zakazanom za 17. februar u Prištini moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti

PRIŠTINA - Pokret "Samoopredeljenje" saopštio je da je u ponedeljak uhapšen njihov portparol Frašer Krasnići, što je učinjeno, kako ocenjuju u toj stranci, da bi se sprečio protest opozicije u Prištini, najavljen za 17. februar.

"Sada kada je samo 40 sati do velikog protesta ujedinjene opozicije, nastavlja se progon njenih aktivista kao pokušaj da se zaustavi i oslabi protest", piše u saopštenju.

Iz Samoopredeljenja tvrde da ti, kako kažu, napadi i progon, imaju suprotan efekat i kažu da će protest biti "fantastičan".

Kosovska opozicija najavila je za 17. februar, kada se navršava osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, protest protiv najavljenog formiranja Zajednice srpskih opština i protiv demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Kosovska policija prethodno je upozorila da poseduje informaciju da bi na tom protestu moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti, ne isljučujući ni upotrebu vatrenog oružja.

Kosovska policija upozorila je da bi na prostestu opozicije zakazanom za 17. februar u Prištini moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti.

"Na osnovu protesta koji su održani u prošlosti i procene situacije, Policija Kosova poseduje informaciju koja ukazuje da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrebiti oružje koje može izazvati nasilje i ugroziti bezbednost građana i pripadnika policije", ističe se u saopštenju. Policija je precizirala da bi to mogli biti razne vrste tvrdih predmeta, molotvljevi kokteli, "na isključujući ni vatre

no oružje". U saopstenju se, takođe, pozivaju građani da budu oprezni i uzdrže se od nasilja, jer bi to moglo dovesti do negativnih posledica po same učesnike protesta, kao i po policajce zadužene za red i javnu bezbednost. Kosovska policija napominje da građana imaju pravo na javna okupljanja, slobodu govora, proteste i manifestacije u skladu sa ustavom i vladavinom prava.

Istovremeno, kako se ističe, policija će učiniti sve da bi se očuvao javni red i mir, osigurala bezbednost tokom protesta i omogućilo slobodno kretanje svih građana. U skladu sa "operativnim planom" policije za protest 17. februara, i od predstavnika medija se očekuje da nose novinarske karte i vidljive oznake "pres".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja