JANJIĆ: Sporazum Srbije i NATO stvara uslove za više saradnje
Foto: Fonet Media Centar

Balansiranje vojnom neutralnošću

JANJIĆ: Sporazum Srbije i NATO stvara uslove za više saradnje

Politika -
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je nedavno ratifikovani sporazum sa NATO dobar, jer stvara uslove za više saradnje.

"Ne radi se ni o kakvom stacioniranju trupa. Ovo je dobar sporazum i on ovoj takozvanoj vojnoj neutralnosti dodaje nešto što joj nedostaje", rekao je Janjić.

Janjić, koji je i predsednik političke stranke Aktivna Srbija, navodi da je sporazum dvostran, da se ta prava odnose i na vojnike Srbije kada učestvuju u vežbama na drugim teritorijama, te da je on osnova za stvaranje više saradnje, više zajedničkih vežbi i aktivnosti.

Janjić je dodao i da su mnogi do 2014. godine, možda i do 2015. godine, na vojnu neutralnost gledali kao osnov za saradnju sa Moskvom, a protiv NATO.

"Ja mislim da se sada to balansira i da će vojna neutralnost još neko vreme ostati kao politika, ali da će biti sve više vojno tehničke saradnje sa NATO, koja je neophodna, jer je naša vojska od 2000. godine strukturirana po NATO pravilima, a naravno da će ostati vojno-tehnička saradnja koja je već ugovorena u sto projekata", rekao je Janjić.

Povodom kritika na račun ratifikovanog sporazuma, Janjić je primetio da se opet dešava da kada se nešto ne radi javno i kada se na parče daje javnosti onda se uvek jave negativne reakcije. Takođe, kako je dodao, postoji i ono što se zove strančarenje, pa su oni koji su potpisivali sporazume sada najglasniji u kritikama

"Nisu svesni da daju žestoke argumente onom delu opozicije koji je zaista antievropski i ja moram reći u jednom momentu i antisrpski, kojima je Moskva važnija od Beograda", rekao je Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track