NIKOLIĆ: Dati ista prava ljudstvu ruskog centra u Nišu kao pripadnicima NATO!
Foto: Dragana Udovičić

O susretu sa Medvedevim

NIKOLIĆ: Dati ista prava ljudstvu ruskog centra u Nišu kao pripadnicima NATO!

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi sporazum kojim bi ljudstvo Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu steklo ista prava i obaveze kao i pripadnici NATO na teritoriji Srbije, mogao da bude potpisan tokom posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva koja se očekuje u narednih nekoliko meseci.

Nikolić je za portal Sputnjik Srbija ocenio da bi potpisivanje takvog sporazuma predstavljalo "dobar balans" kojim bi praktično bila potvrđena vojna neutralnost Srbije.

"Što se tiče centra u Nišu, mi imamo pripremljen taj sporazum u kome su predviđene sve istovetne obaveze i prava kao što to imamo i sa predstavnicima NATO koji se nađu na teritoriji Srbije. Taj sporazum nije potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina ali pretpostavljam da će to biti tema i da bi lako moglo da se desi da kruna posete predsednika ruske vlade Medvedeva bude potpisivanje tog sporazuma, ali ja na to ne utičem već iznosim svoj stav", kazao je Nikolić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, centar u Nišu je potreban Srbiji zbog pružanja pomoći prilikom elementarnih nepogoda "od kojih sami ne možemo da se odbranimo".

"Centar u Nišu se nudio da bude regionalni pa je to možda smetalo nekome u regionu a pružao je pomoć naročito prilikom velikih požara. On ne predstavlja vojnu organizaciju već postoji da bi pružio pomoć pri iznenadnim elementarnim katastrofama", rekao je predsednik.

Komentarišući reakcije u vezi potpisivanja Sporazuma sa NATO o saradnji u oblasti logiste podrške, Nikolić je ocenio da je preuranjeno došlo do negativnih komentara u srpskim i pojedinim ruskim medijima, ali i da je reakcija Vlade Rusije bila "veoma izbalansirana i prihvatljiva za Srbiju".

"Rusija je u prvoj izjavi primetila da su to sporazumi kojima se na izvestan način Srbija približava NATO, ali je i rekla da očekuje od Srbije da održi vojnu neutralnost, što ćemo mi sigurno i učiniti. Na tu temu je i premijer Aleksandar Vučić dao izjavu nakon sastanka sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom", istakao je Nikolić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je kazao da je Srbija do sada potpisala pet sporazuma sa NATO savezom a da je poslednji "namenski" i prvenstveno se odnosi na uklanjanje ubojnih sredstava iz Remontnog zavoda u Kragujevcu uz pomoć NATO tehnologije.

"Rusija ima dosta sporazuma sa NATO, a nama je ovo peti i prvenstveno se odnosi na ogromnu količinu ubojnih sredstava u Remontnom zavodu u Kragujevcu koja mi ne smemo da pomerimo jer nemamo tehnologiju. Mi jedva čekamo da oslobodimo Kragujevac opasnosti da se u njemu desi nešto slično onome što se desilo u Paraćinu pre nekoliko godina", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pripadnici NATO će na teritoriji Srbije imati ista prava i privilegije koje imaju "sve ambasade u Beogradu".

"Mi smo čak i Fijatu dali neke olakšice koje nemaju druge firme u pogledu plaćanja poreza i doprinosa i komunalnih usluga, i to je normalno. Vojna neutralnost ne znači neprijateljstvo prema NATO i mi ne možemo da budemo neprijatelji prema tom savezu, možemo samo da iskoristimo sve mogućnosti koje se u okviru NATO-a pruzaju državama ne-članicama", naveo je predsednik.

On je dodao da u sporazumu koji je nedavno ratifikovala Skupština Srbije "jasno piše" da Srbija na ovaj način ne ističe kandidaturu za NATO niti da NATO prihvata kandidaturu Srbije.

"Zato i nema osnova za kritike, ali ovde postoje dve grupe dežurnih kritičara, oni koji su učestvovali u svim dosadašnjim sporazumima sa NATO i oni koji nikada nisu vodili državu i neće je voditi, koji mogu da se junače i koji nisu bili parlamentarni u vreme kada su sklapani ovi sporazumi", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije potpisao je juče Zakon o potvrdi Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track