ODALA GA DLAKA S BRADE: Britanski novinar otkrio detalje hapšenja Radovana Karadžića
Foto: Rojters

Agenti BIA detaljno proveravali identitet dr Dabića

ODALA GA DLAKA S BRADE: Britanski novinar otkrio detalje hapšenja Radovana Karadžića

Politika -
Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana otkrio je nikad do sad objavljene detalje hapšenja jednog od najtraženijih haških begunaca Radovana Karadžića.

Džulijan Bordžer u svojoj knjizi otkriva kako je lociran Karadžić.

"Potraga se intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić. Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako je u tom trenutku bila aktuelna potraga za Ratkom Mladićem, novinar navodi da su se prisutni zbunjeno pogledali, misleći da je u pitanju greška. Međuti, ispostavilo se da je zaista lociran Karadžić.

Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se on krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić koji je doživeo neverovatnu izičku transformaciju, radio kao alternativni psihoterapeut i "lečio" na krajnje nesvakidašnji način - tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Kako bi bili sigurni da je u pitanju Karadžić, agenti su za pacijentkinju podmetnuli jednu ženu. i dok ju je dr Dabić navodno isceljivao, ona mu je krišom otkinula jednu dlaku s brade, za koju je kasnija DNK analiza potvrdila da zaista pripada Karadžiću.

karadžić je uhapšen 2008. godine, u jednom gradskom autobusu na Zelenom vencu.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track