DITMAN: Nemačka ne traži da Srbija prizna Kosovo
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Podrška nemačkog ambasadora normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

DITMAN: Nemačka ne traži da Srbija prizna Kosovo

Politika -
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da Berlin ne traži da Srbija prizna Kosovo, ali da je zajednički stav EU da između Beograda i Prištine treba da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Ditman je rekao da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine važna kako bi Srbija postala članica EU i da je zato važno da proces normalizacije odnosa i proces pristupanja EU idu paralelno. On kaže i da je pozitivno to što su obe srane naglasile svoju spremnost i da su voljne da nastave proces normalizacije pod pokroviteljstvom EU.

Nemački ambasador je rekao i da bi u prvoj polovini godine trebalo da budu otvorena još dva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU, i to ona koja se odnose na vladavinu prava.

Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, Ditman je podsetio i da Nemačka ima dobre odnose sa Rusijom, ali da postoje aspekti gde Berlin i Moskva nisu istog mišljenja,m poput situacije u Ukrajini, u vezi sa čim je EU, kako podseća, zauzela zajednički stav. Srbija je, kako kaže, donela veoma važnu stratešku odluku da bude član EU i sve zemlje članice su prenele deo suvereniteta na tu zajednicu kako bi se donosile zajedničke odluke.

“Srbija je dakle u procesu evropskih integracija i mora se prilagoditi tim stavovima, i to se odnosi i na spoljnopolitičke stavove. Srbija sa Rusijom ima dobre odnose i to je OK za nas, i to je ne sprečava da bude član EU, ali postoje zajednički stavovi koji se moraju sprovoditi. Ono što treba biti jasno je da kako Srbija nastavlja evrointegracije, ona se mora prilagoditi stavovima EU. To je deo tog puta”, objašnjava Ditman.

Nemački ambasador ističe i da su odnosi njegove zemlje i Srbije odlični na više nivoa, i da je uspostavljena bliska saradnja po mnogim pitanjima, od migrantske krize, preko regionalnih odnosa, privredne saradnje do saradnje u oblasti kulture.

Kada je reč o izbegličkoj krizi, Ditman kaže da je ona ogroman izazov i da za nju nema brzih odgovora. Nemačka se, kako kaže, zalaže za sistemski pristup i saradnju na evropskom nivou. Potrebno je, pre svega, otkloniti uzroke krize u Siriji i pokrenuti pregovarački proces u toj zemlji, smatra Ditman i dodaje da je važno intenzivirati saradnju sa susedima Sirije – Libanom, Jordanom i Turskom.

Politika zatvaranja granica nije rešenje i može dati samo kratkoročno i lažno smirenje situacije, ističe Ditman i kaže da je za nemačku važna kontrola spoljnih granica EU, odnosno granice između Grčke i Turske. Tesno se, kako kaže, sarađuje sa Turskom, Fronteksom i policijama na granici, a doneta je odluka i o slanju NATO misije u Egejsko more. Ditman kaže i da je važno očuvati slobodu kretanja unutar EU i da je šengenski sporazum vrednost koju treba očuvati, a ne lakomisleno rizikovati usled izbegličke krize.

Nemački ambasador ističe i da je saradnja sa Vladom Srbije tokom migrantske krize bila dobra, kao i da je impresioniran merama koje su preduzeli stanovništvo i nevladine organizacije.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track