POSLEDNJA SEDNICA SKUPŠTINSKOG SAZIVA Gojković: Danas raspuštanje Parlamenta
Foto: Fonet Dragan Antonić

Glasanje u 13 časova

POSLEDNJA SEDNICA SKUPŠTINSKOG SAZIVA Gojković: Danas raspuštanje Parlamenta

Politika -
U Skupštini Srbije danas će biti održano glasanje o tačkama koje su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, čime će poslanici završiti poslednju sednicu aktuelnog saziva parlamenta.

Glasanje je zakazano za 13 sati. Poslanici su do ponoći pretresali amandmane na jedan zakonski predlog sa aktuelne sednice, a reč je o Predlogu zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Treba da se glasa i o Predlogu autentičnog tumačenja Zakona o privatizaciji, kao i setu kadrovskih odluka. Među njima su izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i razrešenje funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, Prekršajnog suda u Kruševcu, Prekršajnog suda u Jagodini, koje je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanici treba da se izjasne i o odluci o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podneo poslanik Zoran Babić, listu kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koje je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Tu je i Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, koji je podnela Vlada Srbije, i predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da se danas, posle glasanja koje će biti zakazano za 13 sati, može očekivati raspuštanje parlamenta i dodala da to zavisi kada će premijer Aleksandar Vučić uputiti obrazloženje.

"Ja sam ubeđena da je ovo poslednja sednica ovog saziva parlamenta Republike Srbije, onda možemo da očekujemo da će uskoro biti raspisani i izbori", rekla je Gojković.

"Kada će Skupština biti raspuštena, zavisi od toga kada će premijer uputiti svoje obrazloženje, glasanje će dosta dugo trajati, nekoliko sati, zakazaću ga za 13 sati, tako da to može da se očekuje kasnije popodne", rekla je Gojković.

Objašnjavajući proceduru, Gojković je rekla da predsednik Srbije ima 72 sata da odluči kada će raspisati izbore, kada će to i saopštiti javnosti, a pretpostavlja da će se to desiti tokom vikenda.

Govoreći o odluci o izborima na svim nivoima u jednom danu, predsednica Skupštine Srbije navela je da je predsednik Pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor zamolio da dođe na razgovor u petak, kako bi se i pre poslednjeg zasedanja parlamenta Vojvodine dogovorili kada će raspisivati izbore.

"Ubeđena sam da ćemo se nas dvoje saglasiti da je i ekonomično i efikasno da to bude 24. april, kako je to najavljeno. Ubeđena sam i da će predsednik Nikolić poslušati sugestiju premijera Vučića", kaže Gojković.

Ističe da će sačekati odluku predsednika Nikolića za koji datum će raspisati parlamentarne izbore, nakon čega će isto to učiniti za lokalne.

"Pastor mi je rekao da će raspisati pokrajinske izbore 22. marta, nas dvoje treba da razgovaramo u petak o svemu, da uskladimo izborne radnje, da se definitivno dogovorimo da i on raspiše isti datum kada i Tomislav Nikolić i ja, jer ja ću apsolutno pratiti odluku predsednika Nikolića, koji će to biti datum", naglasila je Gojković.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sednica parlamenta može se održati jedino u vanrednim, ratnim situacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track