SVETSKA BANKA: Reforme u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti ključni za pristupanje EU
Foto: Tanjug/Sava Radova

Preporuke

SVETSKA BANKA: Reforme u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti ključni za pristupanje EU

Politika -
Reforma skupog javnog sektora biće jedan od ključnih elemenata, naročito sprovodjenje reformi u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, gde je Srbija slabija u poredjenju sa zemljama sličnog nivoa prihoda

BEOGRAD - Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju ;Siril Miler izjavio je da je jedan od ključnih elemenata za ubrzanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji sprovodjenje reformi u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, jer je u tim segmentima Srbija slabija u poredjenju sa zemljama sličnog nivoa prihoda, saopštila je danas Svetska banka.

"Reforma skupog javnog sektora biće jedan od ključnih elemenata, naročito sprovodjenje reformi u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, gde je Srbija slabija u poredjenju sa zemljama sličnog nivoa prihoda", rekao je Miler. Dodao je da Srbija kako bi ubrzala proces pristupanja EU mora da nastavi u pravcu tekuće strategije privrednog razvoja i da nastavi sa izgradnjom "jače i inkluzivnije privrede".

Miler je pohvalio Vladu Srbije za napore uložene u rešavanje pitanja vezanih za preko 140 javnih preduzeća, koja su bila u procesu restrukturiranja, ali je izrazio zabrinutost zbog preduzeća iz te grupe koja još uvek treba da se reše. "Napori da javna komunalna i saobraćajna preduzeća postanu finansijski održiva usko su povezani sa rešavanjem pitanja najvećih preostalih komercijalnih društvenih preduzeća, zbog dugovanja koja društvena preduzeća imaju prema njima", kazao je on. Neophodno je preduzimanje narednih koraka u restrukturiranju komunalnih preduzeća, kao što su Srbijagas i Elektroprivreda Srbije, kao i saobraćajnih preduzeća, rekao je Miler i dodao da su u tim preduzećima zastupljeni "najjači interesi koji se protive reformama".

"Stvaranje održivih javnih komunalnih i saobraćajnih preduzeća koja dobro posluju nije samo neophodno u fiskalnom smislu, nego je takodje ključno i za cilj koji Srbija ima, da bude regionalni lider u povezivanju i ekonomskoj integraciji. Stoga je ovaj proces od prvorazredne važnosti za vladinu šansu za uspeh u transformaciji srpske privrede", rekao je Miler. On je ocenio da je za Srbiju važno da, paralelno sa sprovodjenjem reformi u javnom sektoru, oslobodi potencijal nedovoljno razvijenog privatnog sektora kroz stvaranje dobre klime za investicije, podsticanje inovacija i zapošljavanja.

"Srbija je preduzela nekoliko pozitivnih koraka u pravcu rešavanja fundamentalnih pitanja vezanih za poslovnu klimu, poput dozvola za izgradnju, lakoće plaćanja poreskih obaveza, unapredjenja uknjižbe nepokretnosti", naveo je Miler je rekao da je Srbija preduzela nekoliko pozitivnih koraka u pravcu rešavanju pitanja vezanih za poslovnu klimu, poput dozvola za izgradnju, lakoće plaćanja poreskih obaveza, unapredjenja uknjižbe nepokretnosti, ali da mora da više uradu povodom sudskih postupaka, odluke i izvršenja kako bi bila "privlačnija destinacija za investitore".

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju je danas završio svoju trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima, predstavnicima privatnog sektora, razvojnih organizacija i političkim analitičarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track