VAMPIRSKA KOALICIJA 2: Tadić buši Dačića, oborio mu koaliciju sa Zelenima
Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić

Filmska drama zbog izborne liste SPS

VAMPIRSKA KOALICIJA 2: Tadić buši Dačića, oborio mu koaliciju sa Zelenima

Politika -
Sekretar Zelenih Srbije Boris Ranković, kum lidera SDS, tvrdio da Ivan Karić nema pravo da potpisuje sporazume, zbog čega socijalisti nisu mogli da predaju listu. Kada su shvatili u kakvom su sosu, u SPS nastao opšti haos i jurnjava za novim potpisima, bukvalno su ljude istresali iz kreveta, a lideru socijalista skočio šećer

BEOGRAD - Lider SDS Boris Tadić sabotirao je predaju izborne liste koalicije okupljene oko SPS Ivice Dačića, saznaje Kurir!Prema našim informacijama, socijalisti su kasnili sa predajom izborne liste jer je generalni sekretar Zelenih Srbije Boris Ranković zapretio da će tužiti SPS jer je samo on, a ne lider te stranke Ivan Karić, po statutu, mogao da potpiše koalicioni sporazum sa SPS i JS. Ranković je inače Tadićev kum i socijalisti sumnjaju da je cela zavrzlama zapravo delo bivšeg predsednika Srbije!Kada su shvatili u kakvom su sosu i da im možda lista koju planiraju da predaju neće biti regularna, u nedelju po podne je u SPS nastao opšti haos i jurnjava za novim potpisima. Kao u filmskoj drami, niko od rukovodstva celu noć nije spavao, budili su ljude i zvali ih telefonom da bi radili na terenu.

- Listu je trebalo da predamo u nedelju. Međutim, zvali su nas iz RIK i rekli nam: „Nemojte da se šalite, ako predate listu sa Karićevim potpisom, postoji mogućnost da ne bude regularna.“

Ispostavilo se da koalicioni sporazum može da potpiše samo sekretar, a ne Karić, koji je to uradio u nedelju pred TV kamerama. Ranković je predao RIK primedbu i hteo da ospori listu. Nastala je prava drama, svi su krenuli u jurnjavu za potpisima, budili su ljude i špartali celu noć jer niko nije hteo da reskira da preda listu sa potpisima sa kojima su planirali - kaže izvor Kurira iz vrha SPS.U režiji SDSDeo socijalista sumnja i da je celu ovu dramu u stvari režirao Boris Tadić jer je Ranković njegov kum, a zna se da Tadić i Dačić nisu u dobrim odnosima.- Svi znaju da je pre dve godine baš Ranković, preko Zelenih, pomogao Tadiću da učestvuje na prošlim izborima. A Ranković se, kada su ga zvali iz SPS, pravdao da je on u inostranstvu i da nema problem sa socijalistima, već da je to samo deo nesuglasica unutar njihove stranke - priča nas sagovornik.Kako dodaje naš izvor, Dačić je „pozeleneo“ od muke kada je čuo šta mu je priredio Karić.- Karić se pravio lud i pravdao da on kao pravni zastupnik ima pravo da potpiše. Oni će ipak ostati na našoj listi, ali neće ih biti u imenu koalicije, Trivan će biti deseti na listi - priča naš sagovornik.Bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije hteo da se oglašava, kao ni Karić ni Ranković. Dačić je potvrdio saznanja Kurira i javno optužio Rankovića, „dugogodišnjeg saradnika Borisa Tadića“, da je opstruirao predaju njihove liste.

Džaba krečili... Ivica Dačić i Dragan Marković Palma uludo trošili vreme na potpisivanje sporazuma sa Zelenima
Džaba krečili... Ivica Dačić i Dragan Marković Palma uludo trošili vreme na potpisivanje sporazuma sa Zelenima

Opstrukcija

- Prikupili smo više od 20.000 potpisa, ali je Ranković najavio RIK da će tužiti SPS tvrdeći da je on ovlašćeno lice ispred te stranke. Tadić je 2014. godine iskoristio stranku Zelenih za povratak na političku scenu Srbije, a odlazeći od njih ostavio je svoje kadrove, poput Rankovića, s kojim je u saradnji očito spremao ovaj vid opstrukcije. Očigledno je da su dva Borisa - Ranković i Tadić - ovo nameravali da koriste da bi ometali podnošenje naše izborne liste - kaže Dačić.

PojačanjeI TOMA FILA NA LISTI SOCIJALISTAPoznati beogradski advokat Toma Fila naći će se na izborima raspisanim za 24. april na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, saznaje Kurir od izvora iz SPS. Prema tim informacijama, Fila će biti vrlo visoko rangiran na izbornoj listi koju predvode lideri SPS i JS Ivica Dačić i Dragan Marković Palma.

Haos i kod ZelenihZELENI SE CEPAJU ZBOG SPS?U Zelenima Srbije nastao je haos jer se deo stranke pobunio protiv saveza sa socijalistima, saznaje Kurir.- Na sastanku koji je održan pre dve nedelje većina u stranci se izjasnila za savez sa SPS. Međutim, Ranković je bio protiv jer smatrao da treba da dobiju više od planiranog. Inače, Zeleni su se povezali sa socijalistima preko Gorana Trivana, koji je gradski sekretar za zaštitu životne sredine. Inače, od 250 poslanika sa liste SPS-JS-Zeleni Srbije, Zelenima pripadaju dva sigurna poslanika. JS dobija 22 odsto od dobijenih - tvrdi naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track