Demokrate će ponovo voditi vladu Vojvodine

Preliminarni rezultati izbora u pokrajini

Demokrate će ponovo voditi vladu Vojvodine

Politika -
Novu pokrajinsku vladu, uz DS i LSV, najverovatnije će ponovo formirati i dosadašnji partneri SPS i SVM

NOVI SAD - Bez iznenađenja.Iako još nije završen izborni proces u Vojvodini, jer 20. maja sledi drugi krug izbora po većinskom sistemu po kom se bira polovina mandata u pokrajinskom parlamentu, gotovo je izvesno da će novu vladu ponovo formirati Demokratska stranka, čiju listu predvodi aktuelni pokrajinski premijer Bojan Pajtić, zajedno s dosadašnjim koalicionim partnerima - Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Savezom vojvođanskih Mađara i Socijalističkom partijom Srbije.

Iako će vlast u pokrajini, po svoj prilici, činiti isti akteri kao u prethodne četiri godine, zbog veće zastupljenosti LSV i SPS u pokrajinskom parlamentu može se očekivati da će doći i do određene promene u politici pokrajinske vlade.

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov na tu mogućnost je ukazala rekavši da će ligaši insistirati na definisanju „širine i dubine autonomije Vojvodine“. Dodala je da će odmah po formiranju vlade Liga pokrenuti inicijativu za donošenje zakona o finansiranju nadležnosti APV, te da će tražiti da Republika obešteti građane Vojvodine koji su oštećeni prodajom NIS, u koji su godinama ulagali.

Za razliku od parlamentarnih izbora, koji su završeni u jednom danu, pokrajinski izbori održavaju se po kombinovanom sistemu, što znači da se polovina od 120 poslanika u vojvođanskom parlamentu bira po proporcionalnom sistemu, po kom građani glasaju za ponuđene stranačke liste.

S druge strane, drugih 60 zastupnika građana bira se po dvokružnom većinskom sistemu. U prvom krugu građani glasaju za predstavnike političkih stranaka koji imenom i prezimenom traže njihovu podršku. U drugi krug, kao i na predsedničkim izborima, ulaze dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu.

Većih, dakle, promena u sazivu pokrajinskog parlamenta nema. Iznenađenje je jedino mogao da napravi pokret Dveri, kojem je malo falilo da pređe cenzus, pošto je u nedelju na izborima u pokrajini po proporcionalnom sistemu osvojio 4,6 od potrebnih pet procenata glasova građana koji su izašli na izbore.

Saša Popović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track