MANOLIĆ: Arkan je za vreme rata Hrvatima prodavao oružje
Foto: Beta, Profimedia

Osnivač HDZ ustalasao javnost

MANOLIĆ: Arkan je za vreme rata Hrvatima prodavao oružje

Politika -
Josip Manolić, bivši oznaš, partizan i komunista, maspokovac, osnivač HDZ i jedan od tvoraca nezavisne hrvatske države, i pre svega, kako bi se to reklo, "čovek koji mnogo zna", u poslednje vreme ume da zatalasa javnost u bivšoj Jugoslaviji.

Jedna od bubica koje je nedavno pustio je i ona da je današnji lider HDZ bio u mladosti saradnik službe, a u drugom delu velikog intervjua koji je dao za Nedeljnik otkrio je i da je Željko Ražnatović Arkan u vreme dok je rat na prostorima Hrvatske bio u punom jeku sarađivao sa hrvatskim službama.

Prema Manolićevim saznanjima koji je dobio u to vreme, tokom 1992. i 1993. godine, veze tamošnjih službi sa Arkanom su podrazumevale trgovinu oružjem, ali i trgovinu dokazima za zločine. Prema Manoliću, hrvatski bezbednjaci su preko Arkana došli u posed snimaka srpskih zločina na Ovčari.

"To je bila prljava igra sa Arkanom. U jednom momentu u tom međusobnom špijuniranju dolazi do situacija kada treba nekome nešto dati. To je trgovina i on je trgovao", rekao je Manolić u intervjuu za Nedeljnik.

"O Arkanu i njegovim poslovima nisam rekao sve, nešto ću još otkriti u drugoj knjizi. Arkanova priča u Hrvatskoj nije okončana. Priroda poslovanja bila je dvojaka - - interes stare službe SDS i interes kriminalnih skupina koje su s Arkanom surađivale u Frankfurtu. Izvore brojnih spoznaja ne namjeravam otkriti, nije u pitanju samo zaštita izvora, u pitanju su interesi nacionalne sigurnosti. Dio priče o Arkanu vezan je i za njegovu mladost na našem hrvatskom prostoru".

Manolić je rekao i da je između srpskih i hrvatskih službi bilo razvijeno špijuniranje tokom rata.

"Imali smo slučaj da smo njih desetak pohapsili u Ministarstvu unutarnjih poslova, jer su radili za protivnu službu, za KOS i srpsku službu. To je bila čitava grupacija, i to je neraščišćeno ostalo do kraja. Oni koji su bili agenti KOS-a, oni su bili dosta dobro sakriveni, njih ni naša ni srpska služba nije mogla lako identificirati. I to dosta dugo, tek su se u Hagu otkrivali neki koji su bili agenti KOS-a u našim redovima", ispričao je Manolić.

(nedeljnik.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track