ŠURUJU S EVROPOM: EU ubacuje Sandu i Dveri u Skupštinu!
Foto: Zorana Jevtić

Desničarska koalicija

ŠURUJU S EVROPOM: EU ubacuje Sandu i Dveri u Skupštinu!

Politika -
Desni blok, ukoliko pređe cenzus na izborima, postaće produžena ruka Brisela, a zauzvrat ova koalicija će postati parlamentarno aktivna i dobiti mesto u Savetu Evrope

BEOGRAD - Koalicija DSS-Dveri dobila je podršku od EU, koja namerava da ugura srpsku desnicu u parlament sa ciljem da stabilizuje političku scenu u Srbiji zbog mogućih protesta, saznaje Kurir.Iako su se do sada kleli da su protivnici prozapadnih sila, DSS je prihvatio pruženu ruku iz Brisela, s obzirom na to da su svesni svoje jačine političkog delovanja u Srbiji i da će na taj način, ako prođu cenzus, uspeti da se aktiviraju u parlamentu. Naime, kako naš izvor navodi, ta podrška ovom desničarskom bloku ima za cilj da spreči „srpski Majdan“, ali će i Evropa umesto uvek konfliktne i žestoke desnice dobiti umivenu i poslušnu političku opciju desno od centra.- Poznato je da je sadašnja liderka DSS dr Sanda Rašković Ivić bila ambasadorka na Malti. Ona je još tada počela da pravi dobre kontakte sa evropskim zvaničnicima i stvorila dobru podlogu za buduću saradnju. DSS je jasno da će ostati zaboravljen na političkoj sceni ukoliko ne promeni taktiku, pa su se procesi podrške Evrope ubrzano pojačali pred ove izbore, ali DSS-Dveri to ne odgovara da se zna jer time uskaču sami sebi u usta - objašnjava izvor Kurira i dodaje:- Plan EU je da ovoj koaliciji obezbedi mesto u Savetu Evrope kako bi mogla da je kontroliše i kanališe njihovu politiku.Predsednica DSS tvrdi za Kurir da prvi put to čuje, ali priznaje da ju je vest obradovala.- Ne bih htela da bilo ko u Evropi oseća DSS i našu koaliciju kao neprijatelja Evrope. Samo mislimo da Srbija više gubi nego dobija pridruživanjem EU ovakvoj kakva ona jeste - rekla je Raškovićeva. Na pitanje da li je DSS imao bilo kakve razgovore sa evropskim predstavnicima na pomenutu temu, kaže:- Jedini razgovor koji sam imala bio je sa političkim direktorom predstavništva EU u Beogradu, koji se ticao izbora i izbornih uslova. Predstavila sam mu ko smo mi, ali sve o čemu smo pričali jesu mogući problemi koje bismo mogli da imamo u izbornom procesu i sloboda medija - kaže ona.Politički analitičar Branko Radun smatra da svi veliki igrači, poput SAD, EU i Nemačke, imaju različite interese i razgovaraju sa različitim strankama.- Verovatno da DSS ima neku podršku, ali je pitanje šta to podrazumeva. Sve se to radi za pozicioniranje u nekom budućem periodu, a neko, ako bi želeo za nekoliko godina da slabi i menja vlast, morao bi da ima i levu i desnu priču - ističe Radun. On je napravio paralelu sa 2000. godinom.- Zapad je finansirao DOS da bi srušio Miloševića. To je bila prva obojena revolucija i on ima u sebi i levicu i desnicu, građanski savez i Velju Ilića i četnike nacionaliste, sindikate, građanske opcije - zaključio je Radun.

Boško Obradović, DveriNE ZANIMAJU NAS STRANCIPredsednik Dveri Boško Obradović poručuje da sa strancima ne žele da se petljaju.- Pored nove ekonomske politike, novost koju Dveri i DSS donose na političku scenu je vraćanje suvereniteta države u ruke naroda. Mi podršku tražimo od naroda, a ne od Saveta Evrope, Rusije ili Amerike. Mi smo glasnogovornici i zastupnici isključivo interesa građana Srbije, a ne interesa stranaca - rekao je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track