MIHAJLOVIĆEVA: Napravio si put između dve njive! MRKONJIĆ: Ti si samo neznalica i diletant!
Foto: Dragana Udovičić, Dragan Kadić

Rasplamsao se novi rat naprednjaka i socijalista

MIHAJLOVIĆEVA: Napravio si put između dve njive! MRKONJIĆ: Ti si samo neznalica i diletant!

Politika -
Totalni razdor: Vodeći funkcioneri SNS i SPS, koji su i koalicioni partneri, ponovo javno razmenili salvu žestokih prozivki i uvreda

BEOGRAD - Samo što su između naprednjaka i socijalista splasnule varnice zbog Prokopa, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović i počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić rasplamsali su novi rat tih stranaka. Naime, Mihajlovićeva je javno prozvala Mrkonjića da je loše radio kao ministar saobraćaja, a on joj je preko Kurira poručio da je „neznalica i politički diletant“.Novi sukob vodećih funkcionera SNS i SPS izbio je pošto se Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva i infrastrukture, oglasila saopštenjem u kom se osvrnula na rad svog prethodnika u tim resorima. U tom saopštenju posebno je istakla da Mrkonjić u svom mandatu nije završio deonicu obilaznice oko Beograda, nego je to ostavio vladi naprednjaka.

- Nikako mi nije jasno zašto Mrkonjić, koji je četiri godine bio zadužen za infrastrukturu, nije završio ovu deonicu kada je sve imao spremno, nego je i to ostavio vladi SNS, kao što je ostavio i Koridor 10, Koridor 11, obnovu železnice i rekonstrukciju puteva - poručila je Mihajlovićeva u saopštenju.Takođe, ona je izjavila da je u vreme Mrkonjićevog mandata građeno „pet puta manje auto-puteva nego što se danas gradi, te da je mnogo vremena trošio na izdavanje transportnih dozvola“, ali i poručila da se „Mrkonjić ne brine mnogo“.Mrkonjić joj, međutim, nije ostao dužan, ocenjujući da se Mihajlovićeva krije iza svoje partije.- Ne želim da komentarišem one koji se kriju iza saopštenja, a pritom su profesionalne neznalice i politički diletanti koji se kriju iza partije svog lidera. I to sam više puta rekao i neću da ponavljam, Srbija vrlo dobro zna ko je inženjer Mrkonjić, jer dela govore - odgovorio je kratko Mrkonjić.Kad smo pozvali Mihajlovićevu da prokomentariše Mrkonjićev odgovor, ona je još žešće ocenila Mrkonjićevo ministrovanje.- Može počasni predsednik SPS da vređa koliko god hoće, ali to neće promeniti činjenicu da će ostati upamćen kao ministar koji je gradio auto-put koji povezuje dve njive i da će ga i te kako pamtiti po načinu na koji je davao transportne dozvole. Mrkonjić može da me naziva kako god hoće, ali ja ću da završim sve one puteve i pruge koje on nije uradio. I uvek stojim uz svog predsednika Vlade i stranke Aleksandra Vučića - odgovorila je ona.Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se međusobni sukobi stranaka i temperatura u javnosti povećavaju zbog izborne kampanje.- Te dve stranke u nekim aspektima imaju slično biračko telo i potreba za polemikom je potreba za isticanjem svoje političke partije kao superiornije u odnosu na konkurenciju. Zato se pojačava retorika i podiže politička temperatura u javnosti. Te varnice jesu sastavni deo političke kampanje jer ona u osnovi ima dva momenta. Jedan je isticanje rezultata, a drugi dovodi u pitanje ono što radi konkurencija - zaključuje Stanković.

Bili na korak od sudaUMALO PALE TUŽBEBivši ministar građevinarstva i infrastrukture i ranije je tvrdio da sadašnja ministarka ne zna da vodi svoj resor jer je „neznalica“. On je čak pretio da će podneti tužbu protiv nje jer ga je optužila da je on odgovoran za ugovaranje posla za izradu sporne deonice Ub-Lajkovac Koridora 11, koji možda neće biti završen do 2017.- Njeno nepoznavanje stvari u tako važnoj oblasti koja joj je poverena isuviše je veliko - rekao je ranije Mrkonjić.

ČinjeniceRANIJI SUKOBI SPS-SNS- Branko Ružić se slikao s navijačem Igorom Mikićem, poznatim po uzvicima „Vučiću, pederu“. SNS rekao da SPS gura prst u oko SNS- Milutin Mrkonjić izjavio da su naprednjaci samo okrečili Prokop, na šta su reagovali brojni funkcioneri SNS- Predrag Marković izjavio da ga ministarka Jadranka Joksimović erotski fascinira, Mihajlovićeva ocenila da je reč o seksizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja