SAŠA JANKOVIĆ: Građani Srbije imaju pravo i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje
Foto: Nebojša Mandić

Pozvao na toleranciju u kampani

SAŠA JANKOVIĆ: Građani Srbije imaju pravo i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje

Politika -
Zaštitnik je posebno osudio svaku vrstu nasilja, smatrajući ga opasnim i višestruko štetnim i apelovao na sve izborne takmace, njihove članove i simpatizere da u svakoj situaciji pokažu da se politička vlast ne osvaja niti brani pesnicama i silom, već argumentima

Zaštitnik gradjana Saša Janković pozvao je danas sve učesnike predizborne kampanje, kao i gradjane kojima se učesnici izbora obraćaju na maksimalnu odgovornost i toleranciju i osudio svaku vrstu nasilja.

U saopštenju, zaštitnik je pozvao na poštovanje slova i duha izbornih propisa kako bi izborna prava gradjana bila ostvarena u stvarnoj demokratskoj atmosferi.

Zaštitnik je posebno osudio svaku vrstu nasilja, smatrajući ga opasnim i višestruko štetnim i apelovao na sve izborne takmace, njihove članove i simpatizere da u svakoj situaciji pokažu da se politička vlast ne osvaja niti brani pesnicama i silom, već argumentima.

"Građani Srbije imaju pravo na, i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje, a ne ružne i nedostojne scene", ocenio je Janković.

On je podsetio da javnost o dešavanjima od javnog značaja mora biti obaveštavana ne samo istinito i blagovremeno, već i celovito.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"To pravo gradjana, propisano Ustavom, trebalo bi da poštuju svi koji, koristeći najrazličitija sredstva komunikacije, obaveštavaju gradjane o dogadjajima - pa i političke stranke i to kako one na vlasti, tako i one koje na vlast pretenduju", naveo je ombudsman.

Zaštitnik je još jednom podsetio da se u izbornoj kampanji ne smeju upotrebljavati javne službe i resursi, zadovoljavati zdravstvene i socijalne potrebe gradjana.

"Nema mesta agresivnosti u kampanjama 'od vrata do vrata', a predizborne aktivnosti u školama i sa učenicima, u obdaništima, igraonicama i sličnim prostorima sa decom nedopuštene su i krajnje neprimerene", istakao je zaštitnik.Prema njegovim rečima, svako primoravanje, zastrašivanje ili potkupljivanje gradjana da podrže ili ne podrže odredjenu političku opciju nedozvoljeno je i kažnjivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja