Klačar: Odluka Haga neće bitno uticati na politiku Srbije
Foto: Printscreen

Haški tribunal

Klačar: Odluka Haga neće bitno uticati na politiku Srbije

Politika -
BEOGRAD - Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju u Hagu neće napraviti disbalans na političkoj sceni Srbije, ali će svakako pogodovati Srpskoj radikalnoj stranci i ona će materijalizovati svoj uspeh na predstojećim izborima, ocenio je danas Bojan Klačar izvršni direktor Cesida.

"Možda bi došlo do određenih problema da je Šešelj morao da se izruči u Hag, ali budući da se to nije desilo, sve ostale stranke će ovaj slučaj vrlo brzo da zaborave, osim SRS koja će intenzivno da ga 'komunicira' sa svojim biračima," kaže Klačar. Iako ovakva klima pogoduje SRS, Klačar kaže da ta stranka ipak ne može da generiše neki veliki dvocifreni rezultat na izborima, ali da stvara preduslov da radikali nakon sledećih izbora budu u Narodnoj skupštini, odnosno da osvoje više od pet procenata.

On sumnja da će radikali ovim "povratiti" svoje stare birače: "Podrška koju ima SNS među svojim biračima je dosta velika i jaka, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, pa je malo verovatno da SRS može da povrati neke svoje birače koji su otišli ka SNS", rekao je Klačar. Stoga će, kažže, SRS svoj potencijal za ulazak u skupštinu crpeti među neopredeljenim i onim biračima koji su desničarski opredeljeni. Na pitanje da li je moguće da radikali uđu u koaliciju sa SNS, Klačar kaže da nije siguran da je to u ovom momentu realno: "SNS ne može da nađe direktnu korist sarađujući sa SRS, dok je za SRS situacija u kojoj su sami i tako uđu u Narodnu skupštinu lagodnija pozicija, s koje mogu da politički trguju oko političkih interesa," ocenio je Klačar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track