JUKOM O ŠEŠELJU: Pokazalo se da Hašški tribunal ipak nije politički sud
Foto: Fonet Dragan Antonic

Milan Antonijević, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava

JUKOM O ŠEŠELJU: Pokazalo se da Hašški tribunal ipak nije politički sud

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević izjavio je danas da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju neočekivana, ali da je pokazala da Haški tribunal ipak nije politički sud.

"Presuda nije očekivana, ali kad uzmete u obzir da je postupak trajao 13 godina, nekako smo na sve navikli od Haškog tribunala. S druge strane, trebalo bi pročitati i optužnicu i sve što tužilaštvo nije uspelo da dokaže u postupku. Na kraju ostaje opšta ocena da Haški tribunal ipak nije politički sud, s obzirom da je doneo i ovakvu presudu", rekao je Antonijević. On je dodao da se očekuju žalbe na presudu, potom i drugostepenu presuda, kao i da treba tražiti jasno određenje o tome zašto je postupak toliko dugo trajao i čija je to odgovornost.

"Pravo na suđenje u razumnom roku jeste bio prekršeno, nijedno suđenje ne može trajati toliko godina i to smo i ranije govorili", rekao je Šešelj. On je naveo da su i građani Srbije 13 godina "trpeli" prateći suđenje koje je s vremena na vreme bilo veoma mučno, kao i da je svedočio veliki broj žrtava, što nikako ne treba zanemariti.

"Čak i ovaj slučaj pokazuje da će se mnogo više politizovati, a manje govoriti o tome da je Srbija devedesetih bila u ratu, da su zločini činjeni, da je mnogo naroda stradalo na svim stranama i da za takve stvari očigledno nema mnogo odgovornosti", rekao je Antonijević. On je dodao i da se nezadovoljstvo koje se sad može videti u regionu posle presude Šešelju, videlo i nakon ranijih oslobađajućih presuda Haškog tribunala, za zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj. Antonijević je ocenio i da će Šešelj verovatno pokušati da na neki način iskoristi oslobađajuću presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track