KONSTANTIN KOSAČEV: Šešelj oslobođen radi nastavka evroatlantskih integracija Srbije
Foto: AP

Senzacija nije toliko senzacionalna

KONSTANTIN KOSAČEV: Šešelj oslobođen radi nastavka evroatlantskih integracija Srbije

Politika -
Oslobađajuća presuda je senzacionalna samo na prvi pogled, naveo je Konstanti Kosačev

MOSKVA - Konstantin Kosačev, šef Komiteta Saveta Ruske federacije za međunarodne odnose je na svojoj fejsbuk stranici povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju napisao da iza tog "senzacionalnog" oslobađanja stoje politički razlozi".

Kosačev je rekao da je oslobađajuća presuda senzacionalna samo na prvi pogled.

"Ona je zaista došla kao senzacija nakon presude za bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za genocid u 10 od 11 optužbi, i osuđen na 40 godina zatvora", rekao je ruski poslanik.

foto: FoNet
foto: FoNet

Prema njegovim rečima, Šešeljevo oslobađanje od svih optužbi ne treba posmatrati kao pokušaj da se uspostavi neka vrsta političkog, etničkog i nacionalnog balansa i pokušaj da se pokaže da nisu svi Srbi su kažnjeni, već da postoje izuzeci.

"Iako su i Karadžić i Šešelj Srbi, oni pripadaju različitim državama. Karadžić predstavlja srpsku republiku (Republika Srpska) u Bosni i Hercegovini, dok Šešelj predstavlja Srbiju", objasnio je Kosačev.

"Pretpostavljam da je drugačiji stav Zapada prema dva državna entiteta imao uticaja na konačnu presudu: Zapad pažljivo pokušava da ubedi Srbiju da joj je potrebna bliža integracija u evro-atlantske strukture i ne želi da pruži priliku protivnicima evropskih integracija u Srbiji. Naprotiv, Republika Srpska nastavlja da bude predmet teškog pritiska Zapada ", rekao je šef Komiteta Saveta Ruske Federacije za međunarodne poslove.

Решение Международного трибунала по бывшей Югославии (МТБЮ) о признании лидера Сербской радикальной партии Воислава Шеше...

Posted by Константин Косачев on четвртак 31. март 2016.

Kosačev je takođe istakao da je Šešelj iskoristio svoje pravno iskustvo u svoju korist. Nakon njegove dobrovoljne predaje Haškom tribunalu, on se sjajno branio i postao težak protivnik.

Pošto se Srbiji uskoro održavaju izbori, teška presuda lideru srpskih radikala bi mogla da ima ozbiljan uticaj na izborni rezultat - nešto što Tribunal nije želeo da se desi."Pa, možda Šešeljeva senzacionalno oslobađajuća presuda nije toliko senzacionalna", zaključio je Kosačev.

(ITAR TASS - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track