HAŠKA PRESUDA IDE U PRILOG ŠEŠELJU: Hag mu dao vetar u leđa
Foto: Damir Dervišagić

Ojačao lider SRS

HAŠKA PRESUDA IDE U PRILOG ŠEŠELJU: Hag mu dao vetar u leđa

Politika -
Radikali će zbog oslobađajuće presude njihovom lideru bolje proći na izborima, ocenjuju politički analitičari

BEOGRAD - Trijumf lidera SRS Vojislava Šešelja u Hagu dao je veliki vetar u leđa njegovoj stranci pred parlamentarne izbore, ocenjuju politički analitičari, ali i strani mediji. Prema njihovom prognozama, najveću cenu naglog skoka radikala mogla bi da plati konkurentska desna koalicija DSS-Dveri.Politički analitičar Branko Radun smatra da bi Šešeljeva stranka na krilima haške pobede mogla da skoči na osam ili devet odsto.Gužva na desnici- Posle ove presude Šešelj može samo da dobije. On se na bilbordima već predstavio kao pobednik i sad će samo nastaviti da poručuje: „Ja sam jedini pobedio Haški tribunal“. Ljudi vole pobednike. Cenzus mu je zagarantovan, a može lako da se desi da Šešelj potopi DSS i Dveri ispod cenzusa jer je biračko telo na nacionalnom desnom polu ograničeno, čini ga oko 15 odsto birača. Iako mnogi gaje simpatije prema Rusiji i bore se protiv NATO, samo mali deo njih se po tome opredeljuje na izborima - objašnjava Radun.Urednik NSPM Đorđe Vukadinović ocenjuje da su Šešeljevi rivali na desnici posle ovakve presude u opasnosti, ali da više procenata SRS može da uzme naprednjacima.- Ne verujem da sad SRS može da potopi DSS-Dveri ispod cenzusa, ali ih ugrožava, malo, ali sigurno. Šešelj još više ugrožava SNS, čiji birači visoko ocenjuju lidera radikala i mogli bi se u poslednjem trenutku opredeliti za njega. Taj deo biračkog tela naprednjaka ozbiljno se klati - naglašava Vukadinović, koji dodaje da bi na rejting radikala pozitivno uticala i drugačija presuda.Kako objašnjava, on će sad biti pobednik, a u slučaju osuđujuće presude bio bi žrtva, što su uloge koje gotovo uvek utiču na rast rejtinga.Stranci: Raste SRS- U svakom slučaju, presuda je vetar u leđa SRS. Oslobađajuća presuda je svakako bolja i po njega lično i po rejting SRS. Šešelj je praktično dobio besplatnu reklamu, a to vredi nekoliko procenata - zaključuje Vukadinović.Agencija Asošiejted pres najavila je rast proruskih i desničarskih osećanja i veće šanse da se Šešeljeva stranka vrati u srpski parlament. Britanski Indipendent takođe je ocenio da će oslobađanje „srpskog ultranacionaliste“ Šešelja dati snagu SRS pred izbore.Upitan da li će mu presuda doneti bolji izborni rezultat SRS, Šešelj je odgovorio da će „videti“.

AnđelkovićVELIKO OLAKŠANJE ZA SRSPolitički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Šešeljev SRS ipak više ućario na izborima da je iz Haga stigla osuda.- Ovo je više olakšanje za SRS jer sada više niko ne može da ih stigmatizuje kao stranku. Mislim da bi radikali čak porasli za koji procenat da je presuda osuđujuća jer bi im glasove doneo revolt kod naglašeno nacionalno orijentisanih birača, koji do sada nisu bili ni za Šešelja niti za DSS, Dveri i slične partije - objašnjava Anđelković.

KAMPANJA BEZ PAUZE Lider SRS ne gubi vreme POPODNEVNA DREMKA, PA NA MITING U PANČEVUBEOGRAD - Lider SRS Vojislav Šešelj posle izricanja presude kratko se odmorio u porodičnoj kući u Batajnici, a već u četiri sata po podne krenuo je za Pančevo, gde ga je na prepunom gradskog trgu dočekalo nekoliko hiljada ljudi.- Braćo Srbi i sestre Srpkinje, prvi put saopštavam otadžbini da sam održao zakletvu koju sam položio srpskom narodu 23. februara 2003. Zakleo sam se da ću pobediti Haški tribunal. Odbranio sam čast i obraz oko 10.000 dobrovoljaca SRS, ugled srpske nacionalističke ideologije i demokratski karakter političkog projekta velike Srbije - poručio je Šešelj.(N. G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track