LUKA KARADŽIĆ: Radovanu Šešelj neće nedostajati
Foto: AP I Fonet

Brat prvog predsednika RS

LUKA KARADŽIĆ: Radovanu Šešelj neće nedostajati

Politika -
BEOGRAD - Pravda u Hagu veoma je selektivna i podložna uticaju, smatra Luka Karadžić čiji je brat Radovan, bivši predsednik Republike Srpske, osuđen na 40 godina robije, dok je samo nekoliko dana kasnije lider radikala Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi.

Iako su se juče u javnosti pojavile spekulacije da je Šešelj postigao nekakav dil sa Tribunalom, brat bivšeg predsednika RS nije želeo da potvrdi ove priče.

Inače, Haški tribunal potpuno je oslobodio lidera Srpske radikalne stranke optužbi za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993.

Veće predsedavajućeg francuskog sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci iz Italije, da Šešelj „nije kriv“ ni po jednoj tački optužnice. Presudom je utvrđeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS-a bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju.

- Nije postojalo podsticanje na ratne zločine, čak i ako se u obzir uzmu najžešći govori Šešelja - rekao je sudija Antoneti, naglašavajući da tužioci „nisu dokazali da je postojala uzročno-posledična veza između Šešeljevih govora i zločina“.

Posle današnje presude, kako je rekao sudija Antoneti, „Šešelj je slobodan čovek“, ali Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track