Blagojević: Utvrditi poreklo pokazanih listića

Blagojević: Utvrditi poreklo pokazanih listića

Politika -
Radi se o krivičnom delu za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju do tri godine, rekao direktor Cesida

BEOGRAD - Ako se pokaže da su naprednjaci danas pokazali autentične biračke listiće, postoje razlozi da organi koji se bave sprovođenjem krivičnog zakonodavstva utvrde poreklo tih listića, izjavio je danas izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević."To više nije izborni prekršaj, ili izborna nepravilnost. Radi se o krivičnom delu za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju do tri godine.", rekao je Blagojević Tanjugu.

On je dodao da na osnovu onoga što su saopštili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, nije moguće zaključiti u kojoj fazi izbornog procesa se navodna krađa dogodila - da li na samom biračkom mestu, tokom transporta ili u nekom drugom trenutku posle zatvaranja biračkih mesta. "Ukoliko se dogodilo na biračkom mestu, ne znam kako je tako nešto moglo da promakne svim ljudima koji su sedeli u biračkim odborima, uključujući i predstavnike SNS i Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata.", rekao je Blagojević i istakao da je ta stranka na svakom biračkom mestu imala po dva ili tri predstavnika.

Ukoliko se krađa o kojoj govori SNS dogodila nakon glasanja, onda na osnovu zapisnika jednostavno može da se utvrdi da li se podaci kojima raspolaže stranka poklapaju sa onima koje objavljuju izborne komisije, rekao je Blagojević. Tomislav Nikolić saopštio je ranije danas da je DS pokrala izbori 6. maja, tako što su originalni glasački listići zamenjeni drugim glasačkim listićima i pokazao novinaima oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni u kontejner posle izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track