DIL: Miroslav Mišković popravljao kola vlade Kosova?!
Foto: Marina Lopičić, Reuters

Vlasnik „Delte“ poslovao sa sinovima ise mustafe

DIL: Miroslav Mišković popravljao kola vlade Kosova?!

Politika -
Firma srpskog biznismena navodno prodavala auto-delove sinovima kosovskog premijera, čije je preduzeće servisiralo službena vozila vlade, tvrdi opozicija u Prištini

BEOGRAD - Vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković servisirao je službene automobile kosovske vlade, a u taj posao ušao je kao poslovni partner sinova premijera Kosova Ise Mustafe!Ovu zanimljivu biznis varijantu na relaciji Beograd-Priština otkrio je predsednik poslaničkog kluba opozicionog pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca, koji je rekao da je saradnja Miškovića i Mustafinih naslednika posebno ojačala od jula prošle godine.Skandal s tenderomKako prenose prištinski mediji, Konjufca je na konferenciji za novinare pokazao dokumente prema kojima je firma Besnika i Arbena Mustafa „Makcar L. L. C.“ kupovala robu od „Delta motorsa“, jedne od Miškovićevih kompanija.

Napali ga njegovi... Isa Mustafa
Napali ga njegovi... Isa Mustafa

Ovim je ponovo aktuelizovan skandal s tenderom koji je vlada Kosova raspisala za servisiranje automobila, gde je posao dobila firma Mustafinih sinova. Najveća opoziciona partija Kosova objavila je transakcije koje svedoče o saradnji firme „Makcar L. L. C.“ s kompanijom „Delta motors“. Iz ove saradnje je, kako navode iz pomenutog pokreta, ostvaren uvoz auto-delova u vrednosti od 77.000 evra. Samoopredeljenje je ovo otkriće iskoristilo da optuži premijera Mustafu da oživljava veze sa Srbijom.- Početkom devedesetih, kad je Isa Mustafa bio ministar Rahmana Morine, Mišković je bio potpredsednik kod Miloševića... S dolaskom u vladu Kosova, premijer Mustafa samo oživljava njegove nekadašnje prijateljske veze. Isa Mustafa je tenderom koji je obezbedio svojoj deci i svojim nekadašnjim vezama s Miškovićevom firmom „Delta motors“ poručio da je njegov težnja da novac poreskih obveznika s Kosova preda Miškoviću. Nije slučajno da takva vlada nikada neće napraviti recipročne političke, ekonomske i trgovinske veze sa Srbijom. Tim vladarima i kompanijama njihove dece očigledno nije dovoljna veza sa Srbijom i Miškovićem, pa žele da vladu i njene državne institucije i novac poreskih obaveznika predaju gde ne treba - izjavio je Konjufca.„Delta“ ćutiIz „Delta holdinga“ juče nisu želeli da saopšte da li su u poslovnoj vezi s pomenutom firmom i nisu komentarisali navode iz Prištine.

Rada TrajkovićMIŠKOVIĆ ODAVNO OVDE IMA BIZNISRada Trajković, dugogodišnja politička aktivistkinja na Kosovu, objašnjava da Miškovićev posao nije nikakvo otkriće jer biznis na toj teritoriji nije prestajao ni pod bombama 1999.- Pa i tada ste u Gračanici imali gladne, a širom Kosova se prodavalo sve što vam padne na pamet. Biznis nikada nije prestajao, samo je nekad bio transparentan, a nekad ne. Kad su razni biznismeni mogli 1999. da održe svoje poslove, zašto mislite da ne mogu i sada. Sve te priče koje sad slušam jesu prodavanje magle - zaključuje naša sagovornica.

Dušan JanjićDECENIJAMA POSLUJE NA KOSOVUAnalitičar Dušan Janjić, kao dobar poznavalac kosovskih prilika, kaže da nije iznenađen što Mišković ima poslove na Kosovu.- On je već decenijama prisutan na Kosovu. Tamo ima čitavu mrežu poslovnih saradnika i ne bih se čudio da su među njima i Mustafini sinovi. To je sasvim legitiman biznis i potpuna je besmislica otvarati aferu na tome i tvrditi da je skandal to što se porez plaća Srbiji. Pa, sasvim je logično da porez od servisiranja ide tamo gde se servisiraju ti automobili. Nema sumnje da pokretanje ove priče ima unutarkosovsku i dnevnopolitičku upotrebu - smatra Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track