JOKSIMOVIĆ: Mi smo sve učinili za otvaranje poglavlja, a Hrvatska sama bira da li će nas podržati
Foto: Dado Đilas

Evrointegracije Srbije

JOKSIMOVIĆ: Mi smo sve učinili za otvaranje poglavlja, a Hrvatska sama bira da li će nas podržati

Politika -
Bitno je da smo mi uradili sve što je neophodno za otvaranje poglavlja i što je priznalo 27 država članica EU, Hrvatska neka sama proceni da li će dati saglasnost ili ne, izjavila je ministraka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Mi smo vrlo zainteresovani da vidimo da li će poreovladati kod naših komšija princip poštovanaj ostvarenih kriterijuma za otvaranje poglavlja ili politizacija bilateralnih pitanja, rekla je Joksimović, upitana može li se očekivati da Hrvatska odustane od blokade otvaranja poglavlja 23 posle najnovije izjave ministar spoljnih poslova Hrvatske koji sada govori o uslovima za zatvaranje a ne otvaranje poglavlja.

Ove nedelje u EU će ponovo biti razmatrano pitanje da li je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23, koje bi, uz pogavlje 24 prema, planu u Beogradu trebalo da bude otvoreno do kraja juna. Hrvatska, međutim, još nije dala saglasnost za to, a prema nezvaničnim saznanjima u Vladi očekuju da će Zagreb odustati od blokade jer najnovije izjave njihovih zvaničnika ukazuju na to da su uslovi koje Srbija treba da ispuni po zahtevu Hrvatske “pomereni” za zatvaranje tog poglavlja.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević najavila je da posle uskršnjih praznika, Komitet za proširenje Saveta EU, COELA, počinje sa zasedanjima i da će tema biti i pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Ne znam da li to znači i konačnu odluku o izveštaju o ispunjenosti merila za poglavlje 23, ali znam da se o tome nastavlja razgovor", navela je kratko Miščević.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track