Vučić: Poboljšaćemo odnose sa Hrvatima!
Foto: Fonet

Posle susreta s predsednicom Hrvatske

Vučić: Poboljšaćemo odnose sa Hrvatima!

Politika -

Premijer Srbije i Kolinda Grabar Kitarović poslali poruku o prevazilaženju razlika i saradnji uprkos blokadi otvaranja poglavlja 23

BEOGRAD - Prvi put nakon što je Hrvatska blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 23, koje se tiče vladavine prava, juče su se u Mostaru sastali premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, evropski put Srbije nije bila tema, već unapređenje odnosa dve zemlje.Oni su se videli na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Susret je bio iza zatvorenih vrata, u tamošnjem restoranu „Romanca“, u koji su delegacije otišle na ručak posle službenih razgovora. Razgovor je trajao desetak minuta, a iako se i u srpskoj i u hrvatskoj javnosti dosta prašine diglo zbog blokade iz Zagreba, to ipak nije bila tema.Retoričko sučeljavanjeKako je Vučić kazao, razgovaralo se o bilateralnim odnosima dve države.- Sve što mogu da kažem je da smo imali dobar razgovor o srpsko-hrvatskim odnosima. Verujem da ćemo dobrosusedske odnose u budućnosti razvijati mnogo brže i uspešnije. Verujem da takvu nameru ima i predsednica Hrvatske, a u ime Vlade Srbije sada je izražavam ja - rekao je Vučić.

Od Srbije s ljubavlju... Kolinda dobila poklon od srpskog premijera
Od Srbije s ljubavlju... Kolinda dobila poklon od srpskog premijera

Hrvatska predsednica je ocenila da „odnosi između Beograda i Zagreba nisu tako napeti kao što se čine“.- Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osećaju sigurno - rekla je Grabar Kitarović.Oštro zbog izboraTakođe, ona je poslala poruku pomirenja.- Mislim da smo u poslednjih godinu dana imali poteškoće koje valja premostiti. Imali smo izbore, pa je retorika bila malo jača. Nadam se da ćemo smiriti napetosti i zajedno se suočiti sa bezbednosnim rizicima. Mislim da moramo sarađivati i zajedno raditi i prevazići razlike koje postoje. Važno je međusobno poštovanje i uvažavanje, te treba voditi računa da je na dobrobit nas da se kao političari ponašamo odgovorno - rekla je ona.Njih dvoje su inače održali kratke govore na otvaranju sajma privrede, a Vučić je naglasio važnost regiona za privredu i Kitarovićevoj poklonio kesu sa srpskim proizvodima.Između Beograda i Zagreba kamen razdora sada stvara pritisak Hrvatske na Srbiju da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu saradnju s haškim sudom. Hrvatska to traži za otvaranje poglavlja 23.

Premijer s DodikomNARODI U BIH DOGOVOROM DA DONOSE ODLUKEVučić je istakao sinoć, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Klašnicama kod Banjaluke, da bi konstitutivni narodi u BiH dogovorom trebalo da donose ključne odluke.

Vučić i IzetbegovićSRPSKE I BOŠNJAČKE CIPELEPoruke pomirenja juče su poslali i premijer Aleksandar Vučić i predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.- Zaključak je, rekao bih obojice, to da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore i dijalog. Kada je reč o prošlosti, moramo je sagledati iz svakog ugla, da Bošnjaci uđu u srpske cipele, a Srbi, u bošnjačke - rekao je Vučić.Loptu je spustio i Izetbegović, uz poruku da je vreme da se svi okrenu budućnost. Upitan da li će odustati od tužbe protiv Srbije, odgovorio je da on nije taj koji pokreće tužbu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track