IVO JOSIPOVIĆ BOJKOTUJE USTAŠE: Idem u Jasenovac zajedno sa Srbima i Jevrejima
Foto: Beta

Bivši predsednik Hrvatske odaće počast žrtvama logora

IVO JOSIPOVIĆ BOJKOTUJE USTAŠE: Idem u Jasenovac zajedno sa Srbima i Jevrejima

Politika -

Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske bojkotovaće državnu komemoraciju u Jasenovcu i pridružiće se posebnom skupu Jevreja i Srba koji će samostalno odati poštu žrtvama ustaškog logora.

Ivo Josipović kaže da se odlučio na bojkot jer se u Hrvatskoj toleriše pojava ustaštva, a tome su znatno doprinele vlasti u Zagrebu.

"Hrvatska nije ustaška zemlja. Ima snažnu antifašističku tradiciju, ali su sada na neke pozicije došli ljudi koji misle drugačije. Ići ću na komemoraciju proboja jasenovačkog logora, ali ne na onu državnu, već na skup koji će organizovati Zajednica jevrejskih opština u Hrvatskoj i antifašističke organizacije. Nadam se da će nam se priključiti i predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća", kaže bivši predsednik Hrvatske.

Navodno, ni bivši hrvatski premijer Zoran Milanović neće prisustvovati državnom skupu.

Još nije definitivno određen tačan datum državne komemoracije u Jasenovcu, ali bi, prema nekim najavama, ona trebalo da bude održana 22. aprila, a njen bojkot najavio je SNV, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista, dok bi do kraja ove nedelje odluku trebalo da donese i romska zajednica.

(Blic/Nataša Latković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja