JOKSIMOVIĆ (CENTAR ZA SPOLJNU POLITIKU): Hrvatska nema moć da zaustavi put Srbije u EU
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Kamen spoticanja u pregovaračkom procesu

JOKSIMOVIĆ (CENTAR ZA SPOLJNU POLITIKU): Hrvatska nema moć da zaustavi put Srbije u EU

Politika -

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandara Joksimović ukazala je danas da će Hrvatska konstantno biti kamen spoticanja Srbiji u pregovaračkom procesu, ali da Hrvatska nema moć da zaustavi Srbiju na putu ka EU.

Joksimović kaže da Srbija sa Hrvatskom ima dosta dugo negativan trend u odnosima, što je počelo u hrvatskoj predizbornoj kampanji u kojoj su se političke opcije utrkivale u oštrim izjavama prema Srbima , ali i da izborom nove vlade retorika nije splasla.

"Hrvatska koristi ucenjivački kapacitet vezan za punopravno članstvo u EU, pokušava da na određeni način izdejstvuje povoljne uslove u procesu integracija Srbije. Mislim da Hrvatska nema tu vrstu snage i moći da Srbiju zaustavlja na putu ka EU", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da očekuje da će se prevazići sporna pitanja vezana za poglavlje 23 i dodala da Srbija sa Hrvatskom ima otvorena brojna bilateralna pitanja i da će se ona konstantno pojavljivati u različitim fazama integrativnih procesa Srbije u EU. Kroz ovakvu situaciju, kako kaže, prošla je i Hrvatska u odnosu na Sloveniju, a Slovenija u odnosu na Italiju.

"Mislim da će Srbija u junu otvoriti poglavlja 23. i 24. jer će reagovati EU. Hrvatska neće imati kapacitet da Srbiju u potpunosti zaustavlja, EU je pokazala šta o ovakvim načinom uslovljavanja misli", rekla je Joksimović.

Komentarišući to što je Vlada Srbije podržala Vuka Jeremića za generalnog sekretara u UN, Joksimović je rekla da je za Srbiju važno da ima svog kandidata, i da je reč o respektabilnom kandidatu koji ima iskustva u UN.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track