IZNOŠENJE VIZIJE REFORMI: Jeremić se sutra predstavlja pred UN
Foto: Dragan Kadić

Kandidat za generalnog sekretara

IZNOŠENJE VIZIJE REFORMI: Jeremić se sutra predstavlja pred UN

Politika -

Predsednik Generalne skupštine, Danac Mogens Liketoft, izjavio je da će se Vuk Jeremić, kandidat za generalnog sekretara UN, sutra predstaviti pred UN.

Jeremić će se predstaviti u 09.00 sati po američkom vremenu, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Jeremićeva platforma reforme UN ima 80 strana i sastoji se iz pet celina: prva - održivi razvoj, druga - klimatske promene, treća - mirovne opreacije, četvrta - ljudska prava i humanitarna pomoć i peta - reforma Sekretarijata UN.

U Ujedinjenim nacijama juče je počeo neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će prvi put u istoriji biti javan. Prvi su bili šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša bugarska ministarka spoljnih poslova Irina Bokova i nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš. Hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić i slovenački kandidat Danilo Tirk trebalo bi da se predstave danas.

Neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine UN, u cilju unapredenja transparentnosti procesa izbora generalnog sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program - viziju buduće reforme sistema UN, kako bi se odgovorilo izazovima 21. veka.

Jeremić, čiju je kandidaturu juče podržala Vlada Srbije, izjavio je Tanjugu da odluku o tome kada će se predstaviti Srbija mora da donese predsednik Generalne skupštine, s obzirom na to da je dnevni red već usvojen.

"On mora biti promenjen da bi Srbija dobila priliku da se predstavi," rekao je Jeremić, dodavši da je deo njegovog tima već otputovao u Njujork i da će i sam uskoro otputovati.

Jeremić je dodao da će kampanja će biti naporna, jer u njoj učeustvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, od kojih su neki u kampanji već mesecima.

"Učinićemo sve da nadoknadimo propušteno", rekao je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track