SRBIJA: Sutra parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori!
Foto: Profimedia

Izbori 2016.

SRBIJA: Sutra parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori!

Politika -

U Srbiji se sutra održavaju vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori. Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Danas na birališta izlaze državljani Srbije u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, dok će ostatak dijaspore glasati sutra. Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Njihov redosled na glasačkom listiću je sledeći: 1. "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", 2."Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)" 3."Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma", 4."Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", 5. "Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović", 6. "Savez vojvođanskih Mađara- Ištvan Pastor", 7. "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", 8."Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", 9. "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin", 10. "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević", 11. "Grupa građana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec", 12. "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", 13. "Republikanska stranka-Republikanus part-Nikola Sandulović", 14. "Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević", 15. "Borko Stefanović - Srbija za sve nas", 16. "Dijalog- mladi sa stavom - Stanko Debeljaković", 17. "Dosta je bilo - Saša Radulović", 18. "Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani", 19. "Zelena stranka" i 20. "U inat - složno za Srbiju - narodni savez".

Za 120 poslanika u Skupštini Vojvodine nadmetaće se 15 listi. Biračka mesta otvaraju se u sedam sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje I predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Svima koji se u trenutku zatvaranja biračkog mesta nađu na njemu biće omogućeno da glasaju.

Ukupan broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima je 6.739. 441 - u Beogradu ih je 1. 618. 264, u Vojvodini 1. 728. 991, centralnoj Srbiji bez KiM 3. 269. 663, na Kosovu i Metohiji 106. 094, u inostranstvu 8. 471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8. 658. Građani će pravo glasa moća da iskoriste na 8. 378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji. Glasački listići za parlamentarne izbore su led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze, dok će, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići biti svetlo zelene boje, a kontrolni listić slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste. Građanima je trebalo da stignu obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska.

Prilikom glasanja dužni su da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta. Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može, najkasnije do 11 casova na dan glasanja, obavestiti birački odbor da želi da glasa, a u tom slučaju će tri člana biračkog odbora doći kod tog birača i uz propisanu proceduru omogućiti mu da glasa. Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama.

Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track