PATRIOTSKI BLOK KIM: Ponoviti izbore u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i opštinama u Pomoravlju
Foto: Tanjug Zoran Žestić

OSCE nije pokazao kapacitet da organizuje glasanje

PATRIOTSKI BLOK KIM: Ponoviti izbore u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i opštinama u Pomoravlju

Politika -

Patriotski blok ocenjuje da je očito da OSCE nema kapacitete da organizuje regularno glasanje, što se danas, kako navode, u praksi i potvrdilo.

KOSOVSKA MITROVICA – Patriotski blok Kosova I Metohije saopštio je večeras da je prilikom sprovođenja glasanja na KiM došlo do velike izborne krađe u organizaciji Srpske napredne stranke, a da je najizraženija neregularnost zabeležena u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu kao i u opštinama Kosovskog Pomoravlja, zbog čega u tim mestima traže ponavljanje izbora.

“Brojni su primeri izbornih marifetluka Srpske napredne stranke. Oni se ogledaju u tome da jedne te iste osobe glasaju više puta na različitim biračkim mestima, da se prilikom glasanja ne koriste UV lampe i sprejevi, da se ne traže lične karte i ostala identifikaciona dokumenta, da se članovima biračkih odbora, koji nisu iz SNS-a, preti da moraju da ćute pred krađom glasova, da parapolicijske snage iz redova SNS-a prete građanima da glasaju za Srpsku naprednu stranku” – navodi se u saopštenju Patriotskog bloka Kim koje su potpisali predsednik pokrajinskog odbora DSS dr Nenad Kojić I Goran Milenković ispred Srpskog pokreta Dveri.

Patriotski blok kao konkretan primer navodi glasanje određenog broj Srba u Kosovskoj Mitrovici pod albanskim imenima.“Konkretan primer, na izbornom mestu broj 5 u Kosovskoj Mitrovici je primećeno da je određeni broj Srba glasao pod albanskim imenima, što ne čudi imajući u vidu da je na tom biračkim mestu Ivana Vuletić ispred Srpske napredne stranke, inače šef kabineta predsednika privremenog organa Aleksandra Spirića, koju su pripadnici OSCE-a u više navrata upozorili da ne omogućuje glasanje pod lažnim imenima” – stoji u saopštenju.Ističe se I da je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić upao na biračko mesto broj 2 I izazvao nered I incident, sa namerom stvaranja atmosfere za krađu glasova.

“Kao primer bahatosti SNS-a govori i činjenica da se i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije u Kosovskoj Mitrovici žali da se njihovim članovima biračkih odbora pretilo i zahtevalo da ne dođu na izborna mesta. Takođe je tzv. gradonačelnik u režiji Prištine Goran Rakić sa telohraniteljima upao na biračko mesto broj 2, izazvao nered i incident, sa namerom da stvori atmosferu za krađu glasova, zbog čega je glasanje pola sata bilo prekinuto” – navedeno je u saopštenju.

Patriotski blok DSS-DVERI ocenjuje da je očito da OSCE nema kapacitete da organizuje regularno glasanje, što se danas, kako navode, u praksi i potvrdilo.

Patriotski blok KiM naglašava i da su posmatrači misije OEBS-a “zatvarali oči” pred krađom glasova od strane SNS-a, te traži ponavljanje izbora u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu I Kosovskom Pomoravlju.

“Čak se na brojnim biračkim mestima vidi šurovanje između predstavnika SNS-a i posmatrača OSCE-a koji zatvaraju oči pred krađom glasova partije Aleksandra Vučića. S obzirom da se izbori odvijaju u nedemokratskoj i neregularnoj atmosferi, uz očiglednu krađu glasova, Patrotski blok traži da se ponove izbori u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Kosovskom Pomoravlju. Podrazumeva se da mnogo veći broj posmatrača mora da bude prisutan tokom glasanja, da se ne bi dešavala izborna krađa” – stoji na kraju saopštenja.

(Radio Kontakt plus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track