BBC: Izbori u Srbiji kao referendum o EU
Foto: Tanjug Tanja Valić

Podrška potrebna za nastavak reformi

BBC: Izbori u Srbiji kao referendum o EU

Politika -

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da prema nepotpunim rezultatima prozapadna SNS najverovatnije osvaja više od 50 odsto glasova dodajući da je Vučić raspisao prevremene izbore kako bi dobio mandat da nastavi reforme koje su neophodne za članstvo u EU

BEOGRAD - Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji na kojima je prema prvim nezvaničnim rezultatima ubedljivo pobedila Srpska napredna stranka (SNS) dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića mogu se tumačiti kao izjašnjavanje o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, ocenjuju večeras zapadni mediji.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da prema nepotpunim rezultatima prozapadna SNS najverovatnije osvaja više od 50 odsto glasova dodajući da je Vučić raspisao prevremene izbore kako bi dobio mandat da nastavi reforme koje su neophodne za članstvo u EU. Socijalisti će najverovatnije biti drugi a ultranacionalistička Srpska radikalna stranka koja se protivi članstvu u EU i zalaže za tešnje veze sa Rusijom na trećem mestu, navodi BBc i dodaje da bi se lider radikala Vojsilav Šešelj koji je oslobodjen optužbi za ratne zločine u Haškom trbunalu mogao vratiti u parlament.

Agencija AP ocenjuje da izborna pobeda Srpske napredne stranke aktuelnog premijera Aleksandra Vučića znači da će Srbija nastaviti put ka EU uprkos protivljenju desničarskih stranaka koje žele bliže veze sa Rusijom.

Agencija navodi da se današnji izbori mogu smatrati de fakto rederendumom o Vučićevom nastojanju da zemlju dovede do članstva u EU. AFP takodje prenosi prve nezvanične rezultate izbora prema kojima su, kako navodi, dosadašnji proevropski premijer Aleksandar Vučić i njegova stranka desnog centra, SNS ubdeljivi pobednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track