Goati: Zapisnici važni za regularnost izbora

Izbori 2012.

Goati: Zapisnici važni za regularnost izbora

Politika -
Direktor "Transparentnosti Srbija" kaže da se na osnovu izručenih par stotina glasačkih listića ne može tražiti ponavljanje izbora

BEOGRAD - Direktor "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati izjavio je da su za regularnost izbora najvažniji zapisnici sa biračkih mesta koje potpisuju članovi svih stranaka koje su učestvovale u izbornom procesu.

Goati je rekao i da za sve stranke koje učestvuju u izbornom procesu postoji nekoliko odbrambenih mehanizama, a koje se upravo ogledaju u članovima stalnih i proširenih sastava biračkih odbora koji kontrolišu glasanje i potpisuju zapisnike.

On smatra, aludirajući na džak sa glasačkim listićima koje su predstavnici Srpske napredne starnake pokazali novinarima, i da "izručenih par stotina glasačkih listića" ne mogu uticati na regularnost izbora.

"Teško je na osnovu toga tražiti ponavljanje izbora", rekao je Goati, dodavši da bi za neregularnost izbora dokaz bili falsifikovani zapisnici sa biračkih mesta ili da je država štampala više glasačkih listića kao što je to rađeno sredinom devedesetih godina prošlog veka.

"Da na ovim izborima svi članovi biračkih odbora nisu potpisali zapisnike ili da su zapisnici bili falisfikovani kao 1996. godine, onda bi to bio, kako Englezi kažu, "smoking gan", odnosno dokaz o neregularnosti", rekao je on.

Goati je kao primer zlouptrebe naveo i da je 1997. za tadašnjeg predsedničkog kandidata Milana Milutinovića u čisto albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji glasalo 300.000 ljudi, a da nijedan listić nije bio ni nevažeći.

On je rekao da umesto toga na sadašnjim izborima imamo da se glasanje ponavlja na više od dvadeset biračkih mesta zbog raznih utvrđenih nerpavilnosti, a među kojima je i jedno biračko mesto u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track