Tadić: Protestima žele da ugroze legitimnost izbora
Foto: REUTERS

Izbori 2012.

Tadić: Protestima žele da ugroze legitimnost izbora

Politika -
Ako mi iz Srbije šaljemo sliku neuređene zemlje, u kojoj institucije ne rešavaju probleme, i vraćamo se u atmosferu u kojoj se sve rešava nasiljem, to je jako loše. Niko od investitora neće doći u takvu zemlju, kao što niko ne voli da ulazi u kuću u kojoj je svađa, rekao je predsednički kandidat DS

BEOGRAD - Predsednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da je osnovna ideja protesta najavljenih zbog navodne krađe glasova da se ugrozi legitimnost izbora i unizi Srbija u međunarodnoj zajednici.

Nakon obilaska naučno-tehnološkog parka u beogradskoj opštini Zvezdara, Tadić je kazao da trenutna atmosfera u Srbiji ne doprinosi njenom razvoju i da je zbog toga ugrožena bezbednost zemlje.

"Ako mi iz Srbije šaljemo sliku neuređene zemlje, u kojoj institucije ne rešavaju probleme, i vraćamo se u atmosferu u kojoj se sve rešava nasiljem, to je jako loše. Niko od investitora neće doći u takvu zemlju, kao što niko ne voli da ulazi u kuću u kojoj je svađa", rekao je on.

Tadić je istakao da je takvo ponašanje neodgovorno i necivilizovano jer ne može svako ko je nezadovoljan izbornim rezultatom da proglasi izbornu krađu.

"To nigde ne postoji i to je direktno narušavanje političke kulture. Situacija je opasna i apelujem na mir i postojanost", rekao je on. Upitan da li najavljeni protesti mogu da ugroze izbore, Tadić je rekao da mogu, ukoliko dođe do nasilja. "Imamo međunarodne posmatrače. Nadležne institucije analiziraju da li je bilo nepravilnosti i sve stranke imaju svoje predstavnike koji su jednako zastupljeni u komisijama", naveo je Tadić.

On je dodao da je Srbija, kako se izrazio, postala šampion u stranim investicijama, toliko da je italijanska ministarka rada rekla da u toj zemlji moraju promeniti zakon da ne bi sve investicije odlazile u Srbiju. Prema njegovim rečima, protesti bi samo doprineli da investicije "preskoče" Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track