LOVAC NA FUNKCIJU: Dačić bacio oko na Majinu fotelju!
Foto: Fonet, Marina Lopičić

Lider socijalista već bezecovao položaj

LOVAC NA FUNKCIJU: Dačić bacio oko na Majinu fotelju!

Politika -

Šef SPS bi na čelo parlamenta postavio Slavicu Đukić Dejanović, dok za sebe traži još jedan mandat na mestu šefa diplomatije

BEOGRAD - Lider SPS Ivica Dačić unapred je bezecovao mesto predsednika Skupštine Srbije i isplanirao da u fotelju aktuelne predsednice Maje Gojković sedne neko od njegovih funkcionera, saznaje Kurir. Osim toga, šef socijalista traži još jedan mandat na čelu srpske diplomatije, kao i resor energetike, koje je namenio dosadašnjem ministru Aleksandru Antiću.Dačić je ovaj plan skovao za slučaj da ponovo uđe u savez sa SNS, svestan da ova pozicija ima važnu ulogu u funkcionisanju države. Kako tvrdi izvor Kurira, Dačić za tu poziciju na umu ima Slavicu Đukić Dejanović.- Slavica Đukić Dejanović već je bila na toj funkciji u pretprošlom sazivu i svi su komentarisali da se pokazala kao odličan šef parlamenta. I sama se rado priseća tog perioda i često ističe da je uspevala da izađe na kraj sa svim izazovima - kaže sagovornik Kurira. Za slučaj da uđe i u sledeću vladu, Dačić će, kako tvrdi naš izvor, tražiti još najmanje dva ministarska mesta.- On želi još jedan mandat ministra spoljnih poslova, jer smatra da je postigao dobre rezultate na toj funkciji, ali i da ima još započetog posla u diplomatiji koji treba da završi. Takođe, ponovo će tražiti i mesto ministra energetike, na kom se, prema njegovoj proceni, dosad vrlo dobro snalazio potpredsednik SPS Aleksandar Antić - prenosi izvor Kurira.Međutim, Dačić je juče negirao naša saznanja, a na konstataciju da se odnosi na njegove planove samo je kratko odgovorio:- Nismo još razgovarali.Sastav vlade će, kako je najavio lider SNS i premijer Aleksandar Vučić, barem u narednih mesec dana biti neizvestan. Iako se lider SPS Ivica Dačić još pre izbora izjasnio da mu nije namera da bude opozicija, izvor Kurira iz SPS kaže da se deo stranke protivi saradnji s naprednjacima.- Jedan deo ljudi u vrhu SPS smatra da je stranka postigla loš izborni rezultat upravo zbog koalicije sa SNS. Dovoljno je samo pogledati rezultate i sve će biti jasno, SPS je za dve godine izgubio više od 80.000 glasova, a u poslednje četiri godine izgubili su više od 150.000 glasova. Za savez sa SNS su Dačić, Aleksandar Antić i Žarko Obradović. Biće vrlo zanimljivo narednih dana kad se u stranci bude odlučivalo - kaže izvor Kurira.(E. K.)

Branko RužićVOLEO BIH DA BUDEM U OPOZICIJI

- SPS još nije dobio poziv od Vučića da zajedno formiraju vladu - izjavio je sinoć potpredsednik SPS Branko Ružić i dodao:- SPS će imati važnu ulogu, bili oni u opoziciji ili poziciji. Ali ako budemo pozvani, princip saradnje će biti drugačiji nego u prethodne dve godine. To je poruka Vučiću.

Ružić je rekao da da bi on voleo da bude u opoziciji.- Da li će SPS ući u Vladu ili ne, zavisi od poziva SNS i od odluke SPS. Vučić treba da razmisli šta Srbiju čeka. SPS je dokazao da je državotvorna partija, da imamo kadrovska rešenja, bez obzira na peckanja koja su bila prisutna. Mi ćemo, uvažavajući šta se dešavalo, voditi računa o svom dignitetu i spram toga ćemo donositi odluke - rekao je Ružić za N1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track