SPREMA SE NOVA VLADA: Babić umesto Zorane preuzima saobraćaj
Foto: Dragana Udovičić

Spremna nova kadrovska rešenja

SPREMA SE NOVA VLADA: Babić umesto Zorane preuzima saobraćaj

Politika -

Najozbiljniji kandidati za ministra odbrane Aleksandar Vulin i Miroslav Lazanski

Naprednjaci uveliko spremaju kadrovska rešenja za novu vladu Srbije, a kabinet Aleksandra Vučića trebalo bi da dobije najmanje tri nova člana.Kako Kurir saznaje, aktuelni ministar Aleksandar Vulin, vojni komentator Miroslav Lazanski i bivši diplomata Nemanja Stevanović najozbiljniji su kandidati za ministra odbrane, a na čelo resora za rad i socijalnu politiku trebalo bi da dođe lider Milan Krkobabić.

Istovremeno, Ministarstvo saobraćaja bi od Zorane Mihajlović trebalo da preuzme bivši šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić, dok će Zlatibora Lončara na mestu ministra zdravlja naslediti Laslo Puškaš, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i funkcioner naprednjaka.

- Jedna od najvažnijih Vučićevih odluka biće kome poveriti Ministarstvo odbrane, jedan od najznačajnijih i najvećih resora u vladi. Vulin je pokazao svoju lojalnost i važi za najozbiljnijeg kandidata. Lazanski je novo ime na izbornoj listi naprednjaka, ali i čovek koga Vučić izuzetno ceni zbog stručnosti. Bivši diplomata i advokat Nemanja Stevanović, koji važi za neformalnog Vučićevog savetnika, takođe je u igri - objašnjava naš izvor.Krkobabić mesto VulinaSNS će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku najverovatnije prepustiti PUPS.- Gotovo je sigurno da će Vulinovo mesto zauzeti lider PUPS Milan Krkobabić. Lončar nema gotovo nikakve šanse da ostane da vodi zdravstvo, jer nije zadovoljio na polju reforme tog sektora, a Laslo Puškaš se pominje u kadrovskim rešenjima za novu vladu. On bi mogao biti jedno od iznenađenja koje Vučić najavljuje kada pominje sastav budućeg kabineta - napominje sagovornik Kurira iz vrha SNS.Sasvim je izvesno da će Zoran Babić iz zakonodavne vlasti preći u izvršnu i sve češće se pominje da će posao šefa poslaničke grupe naprednjaka zameniti vođenjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako je Kurir već pisao, dosadašnjoj ministarki Mihajlović pre svega se zamera na preteranom soliranju i remećenju odnosa na relaciji vlada - predsednik Tomislav Nikolić.Brane se ćutanjemIako se po kuloarima već uveliko govori o resorima i mnogi od pomenutih priželjkuju ministarske fotelje, zvanično se niko od njih ne usuđuje da daje izjave. Ćutanjem su se i juče „branili“ od naših saznanja.Inače, Vučić je najavio ekspertsku vladu u kojoj neće biti mesta za sve dosadašnje ministre. Najbliži selidbi iz Nemanjine 11 su Srđan Verbić, Velimir Ilić, Željko Sertić i Ivan Tasovac. S druge strane, među ministrima sigurno ostaju Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Dušan Vujović, kao i Jadranka Joksimović.

Dejan Vuk StankovićKOMBINACIJA POLITIKE I STRUKEPolitički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je trenutno jedino izvesno da će Vučićeva nova vlada biti kombinacija stranačkih kadrova i eksperata.- Siguran sam da vlada neće biti ni strogo ekspertska ni strogo politička. Vučić mora da uskladi političku dimenziju, što znači poštovanje koalicionih dogovora koje je već sklopio, a istovremeno da stručnim kadrom da kredibilitet novoj vladi - smatra Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track