LEVICA NEMAČKE POSTAVILA VLADI 31 PITANJE: Evo šta Berlin zaista misli o Srbiji
Foto: AP

O odnosima sa NATO, EU, Kosovom...

LEVICA NEMAČKE POSTAVILA VLADI 31 PITANJE: Evo šta Berlin zaista misli o Srbiji

Politika -

Kako Berlin gleda na odnose Srbije i NATO? Da li je priznanje Kosova uslov za pristupanje EU? Nemačka Levica postavila je Saveznoj vladi 31 pitanje o Srbiji...

Sevim Dagdelen i još nekoliko saveznih poslanika nemačke Levice dostavili su obiman upit saveznoj Vladi o odnosima Srbije sa Kosovom, sporazumu sa NATO, te kako će se to odraziti na evropski put Srbije.

U odgovorima između ostalog piše da se pozicija nemačke Vlade po pitanju odnosa Beograda i Prištine temelji na pregovaračkom okviru koji je Srbija potpisala u januaru 2014, a koji zahteva da do kraja pristupnih pregovara sa EU dođe do “obuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova u formi pravno obavezujućeg dokumenta“. Dodaje se da pregovarački okvir ne zahteva “priznanje Kosova od strane Srbije“.

Dodaje se da koalicioni sporazum demohrišćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) koji trenutno vladaju u Nemačkoj, predviđa “aktivno“ podsticanje država Zapadnog Balkana na članstvo u Evropsku uniju i NATO, ali da je “politička volja Srbije“ odlučujuća za “intenzitet i dalje oblike odnosa sa NATO“.

U odgovoru Vlade Nemačke navodi se da usmerenje Srbije ka EU nije u koliziji sa saradnjom Beograda i Moskve, pa čak ni kada je ta saradnja vojna.

(dw.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track