SRBIJA BLOKIRANA NA PUTU ZA EU: Hrvatska opet postavila rampu
Foto: Profimedia

SRBIJA BLOKIRANA NA PUTU ZA EU: Hrvatska opet postavila rampu

Politika -

BRISEL - Predsedavjuća EU Holandija pokuššala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne možže da se složži sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležžnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka kažu da su u Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Podsetimo, Hrvatska je početkom aprila već jednom blokirala Srbiju, kada nije dala saglanost za otvaranje poglavlja 23.

(RTS/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track