TOMISLAV NIKOLIĆ: Mandat Vučiću, sigurno ima većinu
Foto: Zorana Jevtić

TOMISLAV NIKOLIĆ: Mandat Vučiću, sigurno ima većinu

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će mandat za sastav nove vlade poveriti predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, pošto je pobeda SNS na izborima zaista upečatljiva i jasna.

Ja mislim da neću morati čak ni da obavljam konsultacije, pošto sve zavisi od toga da li je neko obezbedio 126 poslanika koji glasaju za vladu i čim dobijem dokaze da je obezbedio, prestaju konsultacije i ja poveravam mandat, rekao je Nikolić i dodao da je to očigledno Aleksandar Vučić.

Da li će to biti sama SNS ili koalicija, to zavisi isključivo od toga kako oni misle dalje da se razvijaju, da li nastavljaju potpuno istim putem ili će nešto drugačije, ali je očigledno da je okosnica Vlade u stvari Srpska napredna stranka, naveo je on.

Govoreći o mogućim koalicijama rekao je i da je to tema isključivo za Aleksandra Vučića kao mandatara. Upitan o mogućim promenama Ustava, Nikolić je odgovorio da o tome ima svoje mišljenje, ali da ga ne prejudicira sada pošto bi to možda moglo da se razlikuje od mišljenja koje će da prevlada i biti doneto.

Koliko ja znam, o tim promenama Ustava priča se isključivo u medijima i u javnosti, dodao je on. Nigde nisam ni video da postoje ozbiljni znaci o tome šta bi trebalo u Ustavu menjati, koja poglavlja. Apsolutno znam šta nećemo menjati, posebno ne preambulu u kojoj piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, pošto bi to bio krah svega onoga što radimo do sad i mislim da u tome nijedan čovek koji ostavlja bilo koga na ovome svetu ne želi da učestvuje, naglasio je Nikolić.

Upitan o mogućnosti svoje ponovne kandidature za predsednika rekao je da već četiri godine obavlja svoje dužnosti i svoju funkciju i da ga mediji nisu pratili u meri u kojoj to zaslužuje ne samo predsednik republike, nego sve ono što je uradio do sada.

"Neko je odlučivao — ne može podjednako Vladu i predsednika da predstavi u medijima, hajde da predstavi Vladu, tako sam ja ostao negde po strani, kao da baš ništa nisam ni uradio. Pretpostavljam da ću doneti odluku da se kandidujem ponovo, ako se kandidujem — neću ništa da tražim ni od koga", izjavio je Nikolić, dodajući da je mislio na medije.

Ja nisam željan slave, nisam željan karijere, ja sam željan da svoju političku karijeru dovršim tako da mogu mirno da odem i da znam da Srbija sad ide jednim jasno utabanim putem, da neće ništa loše da joj se desi, može samo da napreduje, objasnio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja